Başlıklar
Antioksidan besinlerin sağlığa iyi gelmesinin bilinmesi ile birlikte sıklıkla antioksidan yiyeceklerle nasıl sağlıklı beslenilir? Araştırması yapılmaya başlanmıştır. Özellikle hasta bireyler için hastalıklar adına sıkça antioksidanlardan bahsedilmektedir. Antioksidanın en temel özelliği dış etkenlerden hücrelerin korunabilmesi için ve sağlıklı yaşamaları için yardımcı olmasıdır.
Özellikle ciltte oluşan yaşlanma belirtileri için antioksidanlar önerilmektedir. Antioksidan içeriği yoğun olan besinlerin takviye edilmesi ile birlikte hücrelerin dış etkenlerden korunmasını ve
yaşamalarını devam edebilmeleri sağlamaktadır.
Antioksidan Nedir?
Antioksidan hücrelerde bulunan hasar yapıcı molekülleri diğer adıyla serbest radikalleri temizlemektedir. Böylelikle hücrelerin hasar almasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Ancak antioksidan tüketilmemesi durumunda serbest radikal adı verilen bu moleküller vücuda ciddi zararlar verebilmektedir.
İzleyin: Antioksidan Yiyeceklerle Nasıl Sağlıklı Beslenilir?
Antioksidan Açısından Zengin Yiyecekler Var Mıdır?
Yiyeceklerde genellikle az ya da çok olmak üzere antioksidan bulunmaktadır. Ancak antioksidan bakımından oldukça zengin olan yiyecekler vücuda fazlasıyla fayda sağlamaktadır. Bu besinlerin başında fasulye, enginar, lahana, ahududu, pancar, ıspanak, yaban mersini, çilek, bitter çikolata ve ceviz gelmektedir. Aynı zamanda kırmızı renkli yiyecekler antioksidan açısından oldukça zengindir.
Antioksidanlar Besinler Dışında Vücuda Alınabilir Mi?
C vitamini, selenyum, E vitamini preparatları ise antioksidanları örnek olarak verilebilir. Bu konuda kan yağı, yüksek diyabet ve hipertansiyon hastalıkları bulunan bireylerin damarlarında oksidasyona bağlı olarak plaklar oluşmaktadır. Bu plaklar ise sonrasında damar sertliği ve damarlarda tıkanıklık ortaya çıkarmaktadır. Diyabet, hipertansiyon, kan yağı yüksek olan hastaların yeni plak oluşmaması adına antioksidan preparatları kullanması gerekebilmektedir.
Cilt Sağlığı İçin Antioksidan Kullanımı
Hem dijital hem de cilt güzelliği için çinko, manganez, beta-karoten, bakır, Selenyum gibi vitamin ve minerallere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda özellikle yaraların iyileşmesi için çinko, deri sağlığı vazgeçilmezleri arasındadır.
Çinko bakımından zengin besinler ise fındık, ceviz, badem, kırmızı et ve tam tahıllardır. Manganez de önemli antioksidanlar arasındadır. Özellikle kuru baklagiller ve çay manganez örneklerindendir. Ancak unutulmaması gereken en temel nokta bu besinlerin dengeli bir şekilde tüketmek olacaktır.
Bu vitamin ve minerallerin dışında kayısı, havuç, sarı ve turuncu renkli besinlerde beta-karoten bulunmaktadır. Özellikle sağlığını olumlu yönde etkileyen bu besinler için örnekler oldukça fazladır.
Antioksidanlar Ne İşe Yarar?
Hücre içinde oksidasyon olayının meydana gelmesinin antioksidanlar önlemektedir. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse insan vücudunun canlarını korumak için antioksidanlar gereklidir. Serbest radikaller bu konuda vücutta bulunan hücrelere zarar veren bir yapıya sahiptir. Ancak antioksidanlar bu zararlı bileşenleri durdurarak vücuda zarar vermesini önlemektedir.
En temel özellikleri ve görevleri şöyle sıralanabilir;
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Doku yaşlanmasını önlemek
- Kanser riskini azaltmak
- Nörolojik sağlığı korumak
Antioksidanlar sayesinde sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmak mümkündür.
Antioksidan İlaç Kullanımı
Doğal yollarla vücuda alınan antioksidanların dışında son yıllarda piyasada antioksidan içeren diyet takviye ilaçları satılmaktadır. Şimdiye kadar ciddi yan etki ve olumsuz sonuç görülmeyen bu ilaçların uzun dönemde ne tür yan etkiler ve sonuçlar doğurabileceği bilinmemektedir. Bu ilaçların kullanımı için her ne kadar faydalı olduğu düşünülse de belirli ölçülerde alınmaları sağlık için oldukça önemlidir.
Antioksidan Yiyeceklerle Sağlıklı Beslenme
Antioksidan bakımından zengin olan yiyeceklerin serbest radikallerin etkilerini azalttığı bilinmektedir. Bu sebeple sağlıklı beslenme adına yapılacak en önemli adımlardan birisi antioksidan açısından zengin besinler tüketmektir.
Başlıca antioksidan bakımından zengin besinler şöyle sıralanabilir;
- Bitter çikolata, kalp hastalığı ve inflamasyon riskini azaltan etkileyici bir antioksidan kaynağıdır. Bitter çikolatada aynı zamanda çözünebilir lif, çinko, potasyum, selenyum, manganez, magnezyum, demir ve bakır bulunmaktadır. Ancak kalorisi ve şekeri bakımından düşünüldüğü zaman sağlığa faydalı bir besin olması için dozunu iyi ayarlamak gerekmektedir.
- Enginar, özellikle klorojenik asit isimli antioksidan bakımından oldukça zengin bir besindir. Aynı zamanda yükseklik potasyum A C B ve K vitaminleri kalsiyum, bakır, fosfor, magnezyum ve demir içermektedir.
- Ceviz, fındık, badem ve ceviz gibi gıdalar zengin antioksidan kaynaklarıdır. Fakat ceviz bu listenin en başında yer almaktadır. Cevizde E vitamini, B kompleks vitaminleri, A vitamini, magnezyum, folik asit fosfor, kalsiyum, çinko, potasyum bulunmaktadır. Bunun yanı sıra zengin bir doymamış yağ ve protein kaynağı olarak bilinmektedir.
- Yaban Mersini, içerisinde folat, magnezyum, riboflavin, potasyum, lif, bakır, çinko, demir ve yanı sıra c ve K vitaminleri içermektedir. Yarım bardak yaban mersini 1 günlük antioksidan ihtiyacının tamamını karşılayabilmektedir.
- Ispanak, anti kanser, kalp koruyucu, anti-acing özelliklere sahip olan bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde A B C D E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, folat potasyum gibi mineraller bulundurmaktadır.
- Çilek, içeriğinde çeşitli B vitaminleri ve c ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda su içeriği yüksek ve kalorisi düşük bir besindir. Ayrıca manganez, diyet lifi, magnezyum, potasyum, bakır, biyotin, Folat, potasyum ve omega-3 yağ asitleri bulundurmaktadır.
- Pancar, insan vücudunun birçok hastalığa karşı koruyan antioksidan zengini bir besindir. Kökünde a B6 ve c vitaminleri magnezyum, folik asit, potasyum, demir, karbonhidrat, protein, çinko bulundurmaktadır. Aynı zamanda yeşil yapraklı saplarında ise C vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum bulunmaktadır.
- Brokoli ise içeriğinde C B gibi çeşitli vitaminler bulundurmaktadır. Aynı zamanda lif, potasyum manganez, demir ve protein içerdiği bilinmektedir.
- Fasulye, hem ucuz hem de sağlıklı özelliği ile bilinmektedir. Bu sebeple en iyi bitkisel antioksidan kaynaklarından sayılmaktadır. İçeriğinde ise yüksek derecede lif bulundurması sebebiyle bağırsak hareketlerini düzenli tutmaya yardımcı olduğu bilinir.
- Fesleğen, kalp damar hastalığı için koruyucu özelliğe sahiptir. Antioksidan bakımından oldukça zengin bir besindir.