Başlıklar
Burun akıntısı yaygın ve can sıkıcı bir sorundur. Bu, sinüslerde ve burun boşluğunda mukustaki bir artışı takip eder. Artan mukus üretimi, vücudun soğuk algınlığı ve grip virüslerine, dış uyaranlara ve alerjenlere tepkisidir. Soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar, sinüs enfeksiyonları ve ortam sıcaklığındaki ani değişiklikler burun akıntısının en yaygın nedenleridir. Eğer burun akıntısı tedavi yöntemleri arıyorsanız doğru yerdesiniz. Burun akıntısı zamanında tedavi edilmezse öksürük, ağrı ve baş ağrılarına neden olabilir ve kişide sorunlara neden olabilir. Peki, bu sorunu gidermek için okumaya devam edin.
Alerjik Olmayan Rinit Nedir?
Alerjik olmayan rinit, bir kişinin belirli bir alerjen olmadan haftalarca, aylarca veya en az bir yıl hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi semptomlardan mustarip olduğu tıbbi bir durumdur. Bu semptomlar genellikle yaklaşık bir yıl sürer. Bazı iklim değişiklikleri onları daha da kötüleştirebilir. Alerjik olmayan rinit genellikle yetişkinlerde görülür.
Alerjik Olmayan Rinitin Tetikleyicileri
Alerjik olmayan rinitin ana nedeni bilinmemektedir. Ancak bazı uyaranlar etkilidir. Bu uyaranlar arasında tütün dumanı, araba egzoz dumanları, parfümler, güçlü kokular ve iklim değişikliği (yeni bir mevsimin gelmesi gibi) bulunur. Uzun vadede burun akıntısı semptomları olan kişilerin yaklaşık yarısında alerjik olmayan rinit vardır.
Burun Akıntısı İçin Ev İlaçları
Burun akıntısı için pek çok ilaç vardır; Ancak bu ilaçlarla ilgili sorunların çoğu, uyuşukluk gibi yan etkileridir. Burun akıntısı için basit ev ilaçları da vardır. Bu tedaviler, burun akıntısını hızla ve yan etkileri olmadan azaltır. İşte burun akıntısını tedavi etmenin kaç yolu:
Tuzlu Su
Tuzlu su, burun akıntısı için en iyi ev ilacıdır. Tuz, mukusun daha kolay atılmasına yardımcı olur ve burun boşluğunu uyaranlardan uzaklaştırır.
Bu yöntemi daha iyi tanımak için aşağıdaki adımları izleyin:
- Yarım çay kaşığı sofra tuzu iki bardak ılık damıtılmış suda eritilir.
- Başınızı arkaya doğru eğin ve birkaç damla solüsyonu burnunuza dökmek için bir damlalık kullanın.
- Çözelti burun boşluğundan geçerken yavaşça nefes alın.
- Sonra başınızı eğin ve burnunuzdaki fazla mukusu ve solüsyonu alın.
- Daha iyi hissedene kadar bunu günde birkaç kez tekrarlayın.
Hardal Yağı
Antibiyotik, antiviral ve antiinflamatuar özellikleri ile hardal yağı, burun akıntısını büyük ölçüde azaltabilir:
- Hardal yağını biraz ısınana kadar ısıtın.
- Sonra her bir burun deliğinize bir veya iki damla damlatın. Bu yöntem burun geçişlerinin temizlenmesine yardımcı olur. Bunu günde iki veya üç kez tekrarlayın.
- Kaynar suya 2-3 yemek kaşığı hardal yağı ve bir yemek kaşığı kimyon dökün.
- Ortaya çıkan buharı soluyun. Sert hardal yağı kokusu solunum sisteminizi ısıtır.
Bu yöntem aynı zamanda burun akıntısının tedavisinde de faydalıdır. Bunu günde iki kez yapın. Hardal yağı da yenilebilir. Bu nedenle yemek pişirmek için de kullanabilirsiniz.
Zerdeçal
Zerdeçal, burun akıntısı da dahil olmak üzere birçok rahatsızlığın çaresidir. Bu bitki, antioksidan, antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir.
Aynı özelliklere sahip olduğu için zerdeçal, soğuk algınlığı tedavisinin yanı sıra burun akıntısının tedavisinde de etkilidir:
- Yarım çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak keten tohumu yağına dökün.
- Bu karışımı dumanlamak için ateşte tutun.
- Dumanı burun deliklerinizden biriyle yavaşça soluyun ve ardından diğer burun deliğiyle tekrarlayın. Bunu günde iki kez yapın.
Günde iki kez yarım çay kaşığı zerdeçal alın. Suda eritip yiyebilirsiniz. Bu, vücudunuzdaki mukus miktarını azaltır. Ayrıca bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak ılık sütte eritebilir ve yatmadan önce yiyebilirsiniz. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve nefes darlığı tedavisinde faydalıdır.
Video: Şifa Doğada- Nezle, Burun Akıntısı ve Sinüziti Tamamen Geçirmenin En Pratik Yolu
Zencefil
Zencefilin en önemli özellikleri burun akıntısının tedavisine yardımcı olan antioksidan, antiviral, antitoksik ve antifungal özellikleridir:
- Zencefil kökünü ince ince kesin ve çay yapmak için kaynar suya dökün.
- Daha iyi bir tat yaratmak için içeceğinize biraz bal ekleyin ve günde üç veya üç bardak için.
- İki bardak kaynar suya bir çay kaşığı zencefil tozu dökün ve kaynatın.
- Ardından ortaya çıkan buharı soluyun.
Günde birkaç kez zencefil çiğnemek burun akıntısını azaltmaya yardımcı olabilir. Özel durumu olan kişiler dışında herkes bu yöntemleri kullanabilir ve burun akıntısını kolaylıkla durdurabilir.
Burun Drenajı Çare
Bazı ilaçlar semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Alerjik olmayan riniti olan kişiler için günlük glukokortikoid sprey ve antihistamin sprey kullanımı etkili olabilir.
Bu tedaviler tek başına veya aynı anda kullanılabilir:
- Nazal antihistaminikler
- Burun glukokortikoidleri
- Burun ipratropium spreyi
- Antikonvülzanlar
Bazı ilaçlar burun akıntısının semptomlarını daha da kötüleştirir. Bunlar arasında doğum kontrol hapları, bazı tansiyon ilaçları (alfa ve beta blokerleri gibi), antidepresanlar, erektil disfonksiyon ilaçları ve bazı prostat büyütme ilaçları bulunur. Rinit semptomlarından endişeleniyorsanız ve yukarıdaki ilaçlardan birini alıyorsanız, bu ilacın durumunuzu kötüleştirip kötüleştiremeyeceğini doktorunuza sorun.