Başlıklar
Disleksi, gündelik hayatta ismini duyduğumuz fakat bir kısmımızın tanımını bilmediği bir hastalıktır. Kişinin normal ya da üstün zekâ düzeyinde bulunmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde çeşitli sorunlar yaşamasına neden olan bir öğrenme bozukluğudur.
Dikkat ve hafızayı da etkileyen disleksi, çoğunlukla okuma bozukluğu şeklinde gözlemlenir. Dünyada 700 milyondan daha fazla disleksi hastasının olduğunu ifade eden Uluslararası Disleksi Derneği, bu konuda çeşitli araştırmalar yapmıştır.
Disleksi hastalığı ile ilgili Türkiye’deki verilerde dikkat çekicidir. Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Elif Yavuz, her beş çocuktan birinin disleksi olduğunu bildirmektedir. Peki disleksi nedir, belirtileri nelerdir ve bu hastalığın tedavi yöntemleri nelerdir?
Disleksi Tam Olarak Nedir? Bu Konuda Neler Yapılması Gerekir?
Disleksi, bireyin normal veya üstün zekâ seviyesine sahip olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde çeşitli sıkıntılar yaşamasına sebep olan bir öğrenme bozukluğudur. Disleksili çocuklar okuma ve yazma konusunda çeşitli sıkıntılar çektikleri için öğrenme hususunda yaşıtlarının gerisinde kalabilmektedir. Aynı zamanda bu bireylerde beceriler arası çelişki, anlama bozukluğu ve aşırı dikkatsizlik te bulunmaktadır. Bu sebeple disleksili bireyler bazı sıkıntılar içerisinde olabilmektedir.
Video: Disleksi nasıl tedavi edilir?
Disleksi Sorunu Olan Bir Çocuğa Yardım Etmenin Yolları Nelerdir?
Disleksi, pek çok çocuğun psikolojik anlamda etkilenmesine neden olabilen bir hastalıktır. Çünkü disleksili çocuk yaşıtlarından daha geç okuma ve yazma öğrendiği için bu durum neticesinde özgüvenini kaybedebilir.
Okumayı öğrenemedikleri an, yaşıtları olan çocukların alayları ile karşılaşabilmektedir. Bunun ötesinde disleksili çocuklar, çok ince düşüncelidirler. Bu sebeple çevrelerinde olanlardan etkilenebilip karamsarlığa düşebilmektedirler. Bu konuda bilince sahip olmayan anne ve babalar, çocuklarının özgüvenlerini kaybetmelerine neden olabilmektedir.
Disleksili çocuklara yaklaşım, oldukça önemlidir, kesinlikle anne ve babaların doğru bir yaklaşıma sahip olması gerekmektedir. Bu konuda yapılması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Sabır: Sabır oldukça önemlidir. Bu sebeple disleksili çocukların yaşadığı öğrenme problemlerinde, çocuklara olumsuz cümleler ile yaklaşılmamalıdır. Öğrenme konusunda sıkıntı yaşayan çocukların metinleri sesli bir şekilde okumasını sağlayabilirsiniz.
- Oyunlar: Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların oyunlarla desteklenmesi oldukça önemlidir. Çünkü oyun, insanların daha kolay bir şekilde öğrenmesini sağlayan bir araçtır aynı zamanda. Bu konuda zekâ oyunlarını edinip çocuklarla bu oyunlar üzerinden çeşitli öğrenme modelleri geliştirilebilir.
- Motive Unsuru: Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların motive edilmesi oldukça önemlidir. Başardığı her iş için onları tebrik edin.
Yukarıdaki unsurlar, temeldir. Bunun dışında yapılabilecek pek çok şey vardır. Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların başkaları ile kesinlikle kıyaslanmaması gerekmektedir. Aynı zamanda dikkat dağıtıcı eşyaların çocuğun bulunduğu yerden kaldırılması gerekmektedir. Peki disleksinin belirtileri nelerdir?
Disleksinin Belirtileri
- Okuma bozukluğu
- Yazma bozukluğu
- Öğrenme bozukluğu-öğrenme güçlüğü
- Çelişki
- Anlama bozukluğu
Bu belirtiler ile kendini gösteren disleksi için çeşitli tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.
Disleksi için Tedavi Yöntemleri
Disleksinin tedavisi ile “Çocuk Ruh ve Hastalıkları” bölümü ilgilenmektedir. Disleksili çocuklarda yer alan okuma bozukluğu, ilerleyen yaşlarda azalabilmektedir. Fakat tam anlamıyla düzelmez.
Özel eğitim programları, disleksinin en iyi tedavilerinden bir tanesidir. Özel eğitim araçları, hastalığın tamamen ortadan kalkmasını mümkün kılmasa da öğrenmenin önündeki engelleri azaltabilmektedir.
Disleksili Ünlüler
Disleksili bireylerin büyük çoğunluğu üstün zekâlı olarak kabul edilmektedir. Peki disleksili ünlüler kimlerdir?
- Keanu Reeves
- Leonardo Da Vinci
- Albert Einstein
- Aslı Enver
- Tom Cruise
- Henry Ford
- Muhemmed Ali
- Ebru Cündübeyoğlu
- Walt Disney
- Wright Kardeşler
- Thomas Edison
- Agatha Christie
- Wolfgang Amadeus Mozart
- Dwight D. Eisenhower