Birçok kişinin merak ettiği konulardan birisi de göz nakli nasıl yapılır sorusudur. Özellikle görme ile ilgili sorunları olanların ve konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği bu konuya, oldukça basit bir şekilde yanıt verilebilmektedir.

Her yıl milyonlarca insanın görme engelli olarak doğduğu dünyamızda, çeşitli nedenler ile görme duyusunda kayıplar yaşayanlar ve görme yetisini tamamen yitiren kişiler de bulunmaktadır. Bu kişilerin yeniden görebilmeleri için en umut verici çalışma ise göz naklidir.

Göz nakli birçok farklı kişiye uygulandığı gibi, oldukça hassas bir işlemdir. Ayrıca kişilerin bu ameliyatı olabilmesi için çeşitli özellikleri taşıyor olması da gerekmektedir. Bununla beraber, göz nakli ameliyatı için daima uzman ve tanınmış bir doktora muayene olmak ve bilgi almak da önemlidir. Böylelikle nakil olunup olunamayacağı hakkında fikir edinilebilir. Akabinde eğer nakil olunacaksa da işlem güven ile yapılabilir.

İzleyin: Kornea Nakli Nasıl Yapılır?

Göz Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Her yıl milyonlarca görme engellinin yeniden görmesine olanak tanıyan göz nakli, oldukça komplike bir işlemdir ve ancak uzmanlar tarafından uygulanabilmektedir. Göz naklinde, hastaya nakledilecek olan kısım gözün tamamı değildir. Çünkü gözün tamamını nakil etmek, günümüz teknolojileri ve tıp bilgisi ile mümkün değildir.

MİDYO  Alerjik nezle nedir, nasıl anlaşılır? Normal nezleden farkları nelerdir?

Nakil edilen kısım, sadece gözün retina kısmıdır. Bu nakil ile korneası hasar görmüş veya tamamen tahrip olmuş kişiler, nakledilen yeni bir korneaya sahip olabilmekte ve daha rahat bir görüşe kavuşabilmektedir. Bu yüzden göz nakli, sadece retina ile ilgili görme sorunlarına çözüm olmakta, sinirler ve göz küresi ile ilgili problemler için çözüm sağlayamamaktadır.

Ayrıca nakledilecek olan retina her zaman bağışlanmak zorunda değildir. Bunun yerine çeşitli akıllı lensler ve türevi uygulamalar da yapılabilmekte ve hastaya net görüş sağlayacak bir kornea nakledilebilmektedir.

Göz Nakli Gerektiren Durumlar Neler?

Her yıl milyonların olduğu göz nakli, yani kornea nakli, çeşitli durumlarda uygulanabilecek bir tedavidir. Bu tedavide amaç, bir başkasının bağışladığı korneayı, görme yetisinde kornea ile alakalı sorunları yaşayan birine nakil etmektir. Böylelikle hasta yeni bir korneaya sahip olabilmekte ve net bir görüş edinebilmektedir.

Göz, yani kornea naklini gerektiren durumlar ise şunlardır;

  • Ağır katarakt hastaları,
  • Enfekte olmuş retinalar,
  • Kazalar sonucu meydana gelen ve geri alınamaz halde olan retina hasarları & yırtıkları,
  • Çeşitli hastalıklar sonucu retinada meydana gelen sağlık problemleri.

Bu gibi durumlara, genellikle gelişmemiş ve maddi olarak geri kalmış ülkelerde daha sık rastlanmaktadır. Bu da göz naklini bir ihtiyaç haline getirmektedir.

Göz Nakli Kimlere Gerçekleştiriliyor?

Birçok kişiye rahatlıkla uygulanabilen bu tedavi, ancak gözler ile nakledilecek retina uyumlu ise uygulanabiliyor. Bunun için de uzman doktorlar, birçok farklı test ve detaylı ölçüm gerçekleştiriyor. Daha sonrasında ise nakil kornea, hızlı bir operasyon ile hasta gözüne naklediliyor. Bir süre kapalı tutulan g ve yoğun bir bakım sağlanan gözler, dikişlerin de alınmasıyla birlikte kısa süre içerisinde yeniden görebilir hale geliyor.

Göz Nakli

Göz Nakli

Göz Naklinin Sağladığı Avantajlar Neler?

Saymakla bitmeyen avantajlara sahip bu tedavi, en büyük avantaj olarak net ve temiz görüşü hastalara sağlıyor. Bu da yaşam kalitesini artırmakla beraber, çeşitli işleri yaparken kolaylıkla ve ekstra avantajlar da sağlıyor.

MİDYO  Antioksidan yiyeceklerle nasıl sağlıklı beslenilir?

Göz Nakil İşlemi Neden Önemli?

Göz nakil işleminin en büyük önemi, kornea ile ilgili problemlere bağlı olarak görme yetisini yitirmiş kişilere, yeniden görebilme imkanı tanıyor olmasıdır. Bu da kişilere yeni bir hayat sunmakla eşdeğerdir. Bu yüzden üzerinde halen çalışmalar gerçekleştirilen bu tedavi, her geçen gün daha da ileriye taşınmakta ve daha profesyonel bir hale getirilmektedir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU