Başlıklar
Hacamat nasıl ne zaman yapılır? Sorusundan önce hacamat bize kimden kalmıştır öncelikle bundan bahsedelim. Hacamat bize Peygamber Efendimiz (s.a.v) kalan bir tür tedavi yöntemidir. Peygamber efendimiz hacamat için şöyle buyurmuştur; sizin tedavi olmak için en iyi çareniz hacamattır.
Peygamber Efendimiz ’in yaptığı ve yapılmasını istediği her işin şüphesiz bir hikmeti vardır. Peygamberimizin hayatı bizim için bir örnektir. Bize emanet olan vücudumuzun sağlığa kavuşması için yaptırdığımız hacamat aynı zamanda bir ibadet değeri taşır.
Hacamatın Faydaları?
- Hacamatın faydaları saymakla bitmez. Öncelikle hacamat bünyedeki kirli kanı atarak kişinin rahatlamasını sağlar.
- Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisi şerifinde miraçtan inerken hangi melek cemaatine rastlarsam Ey Muhammed ümmetine hacamat olmalarını emret. Dediler diye buyurmuştur.
- Kafadan hacamat olmak; cüzzam, gece körlüğü, delilik, alaca, baş ağrısı, diş, kulak ve göz gibi hastalıklara ve bunun gibi birçok hastalığa şifadır. ‘’ Kafadan hacamat olmak her hastalığa ilaçtır’’ Hadis-i Şerif
- Hacamat 70 hastalığa şifa olarak bilinir. Bunlardan bazıları; Kanser, cüzzam, alaca, kısırlık vb. Kanser olan ve ameliyat olması gereken bir kişi hacamat olduktan sonra kanser kitlelerinin yok olduğu görülmüştür. Hacamat kanserden kısırlığa kadar birçok hastalığa şifa olarak bilinir.
İzleyin: Hacamat yaptırmanın faydaları? Hangi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı? Ve nasıl uygulanıyor?
Hacamat iki türlü amaç için olur. Bunlar;
- Korunma
- Tedavi (tedavi amaçlı olduğu zaman mevsim ve ayın günleri gözetilmez fakat haftanın günleri gözetilmeye çalışılır.)
- Hacamatın faydası 2 yaşından 60 yaşına kadar kendisini gösterir. Bazı kişiler kadınların adet nedeniyle hacamata ihtiyaç duymadığını söylese de bu kesinlikle yanlış bir görüştür. Öyle ki bu gerçek olsaydı Peygamber Efendimizin hanımları da hacamat olmazlardı. Kendilerine cin musallat olan kadınlar hacamat yaptırdığı zaman 6 ay cinler o kadına tekrar musallat olmazlar.
- Hacamatta derinin altındaki uyuşuk kan alınır ve daha sonra damardan kan vermekte fayda olduğu söylense de Peygamber Efendimiz ve selefleri bunu yapmamıştır.
- Büyük alimler de 3 ayda bir hacamat olurlardı.
- Hacamat 1’inden 14’üne kadar mekruh yani faydasız olur.
- Hacamat yapılmadan önce kiraz yenilmemesi önerilir. Mümkünse bir ay evvelden yenmemesinde fayda vardır.
Hacamatın Mevsim Olarak Zamanı
Hacamat nasıl ne zaman yapılır? Denildiğinde verilebilecek bir diğer cevapta mevsim olarak zamanında yapılması olmalıdır. Hacamat genellikle sıcaklar bastırdığı zaman yapılır. Mayıs-Haziran ayları uygun zamanlar olarak bilinir. ‘’Sıcak şiddetlendiği vakit hacamat ile yardım isteyin. Hadis-i Şerif.
Ayın Hangi Günlerinde Yapılmalı?
Her ayda hacamat olunacak 4 gün vardır. Eğer o günler geçerse diğer ayların beklenmesinde fayda vardır. Hacamat Hicri 17, 19, 21, 15’inci günlerde yapılmalıdır. En faydalı olarak da 17’si bilinir. Hacamat ayın ilk günlerinden 14’üne kadar faydalı olmadığı söylenir. 15’inden 21’ine kadar faydalıdır.
Haftanın Hangi Günlerinde Yapılmalı?
Hacamat pazartesi günü yapılmalıdır. Hakkında herhangi bir yasak olmayan tek gün pazartesidir. Haftanın 3 gününde ise bir teşvik edici bir de yasaklayıcı hadis-i şerifler vardır. Eğer pazartesi olmazsa bu üç günde de hacamat olmak mümkündür.
Bunlar;
- Pazar
- Salı
- Perşembe
Eğer salı günü ayın hicri 17’sine denk gelir ise hacamat için çok faydalı bir gün olarak kabul edilir ve bu günde hacamat yaptırmakta fayda vardır.
Hangi Günler Yapılmamalı?
Hacamat Çarşamba, Cuma ve cumartesi kesinlikle yasaktır. Bugünlerde kesinlikle hacamat olunmamalıdır. Hadis-i Şerifte ‘’ Kim Çarşamba ya da Cumartesi günü hacamat olurda bedeninde eğer alaca hastalığı görürse, sadece kendini kınasın.’’, ‘’Cuma günü bir saat vardır, kim bu saatte hacamat olursa mutlaka ölür’’ diye buyurmuştur.