Başlıklar
Lenf bezleri vücudun her tarafına yayılmıştır. Bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından biri de lenf bezleridir. Lenf dolaşımı, dolaşım sisteminin bir bölümüdür. Lenfatik sistem thymus bezi, dalak, bademcikler, lenf kapiller ağı ve lenf nodlarından oluşur. Vücudumuzda her gün kapiller ağ ve lenfatik ağ arasında sıvı alışverişi olur. Lenf sistemi vücudun her yerine yerleşen karmaşık bir sistemdir. Vücudumuzda her gün milyonlarca hücre arasında alışveriş olur. Bu alışveriş sonrasında bazı hücreler parçalanırken ortaya atık maddeler çıkar. Ortaya çıkan bu atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması işlemi ise lenfatik sistem sayesinde yapılır. Lenf sistemi ne kadar iyi çalışırsa vücudumuz o kadar dayanıklı olur.
Lenf Bezlerinin Görevi Nedir?
Lenf bezleri bağışıklık sistemi içerisinde yer alan bezlerdir. Lenf bezleri düzenli ve sağlıklı çalıştıkları zaman bir nevi süzgeç görevi görürler. Hastalandığımız zaman lenf bezleri büyür. Bunun nedeni de dolaşıma katılan bakteri ve mikroorganizmaların lenf bezlerine takılmasıdır. Lenf bezleri vücut için zararlı olan bu mikroorganizmaları tutarak dolaşıma katılmasını engeller. Şişen lenf bezleri enfeksiyon geçtikten sonra tekrar eski haline döner. Lenf bezi şişmesi tedavi yöntemleri altta yatan nedene göre yapılır.
Lenf Nodları Nedir?
İnsan vücudunda yaklaşık 700 adet lenf nodu bulunur. Lenf nodlarının şeklini küçük bir fasülye ye benzetebiliriz. Enfeksiyon veya başka bir hastalık durumunda lenf nodlarının boyutu ve şekli değişebilir. Lenf nodlarının çok önemli görevleri vardır. Lenf sıvısında bulunan hücre atıkları ve zararlı maddeler lenf nodlarında arındırılır. Lenf nodları aynı zamanda lenfositlerin yapıldığı yerlerdir.
Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri
Lenf bezleri vücutta oluşan herhangi bir alarm sürecini bizlere haber veren bezlerdir. Lenf bezlerinin şişmesi bazı hastalıklardan dolayı oluşabilir.
- Ağrılı veya ağrısız lenf bezi büyümesi
- Koltuk altında, kasıklarda veya boyunda ele gelen kitleler
- Karında şişlik veya ağrı
- Ateş veya sürekli yorgunluk
Bu belirtiler lenf bezlerinde bir sorun olduğunu gösterir. Lenf bezlerinde oluşan bu sorun her zaman kötüye yorulmaz. Lenf bezlerinde ki şişkinliğin nedeni bazen basit bir gribal enfeksiyon olurken bazen de kötü huylu bir kanser türü olabilir.
Lenf Kanseri
Nedeni henüz tam olarak bilinmeyen lenf bezi kanserinde erken tanı çok önemlidir. Lenf kanseri lenf bezlerindeki hücrelerin anormal bir şekilde kontrolsüz olarak çoğalmasıdır. Lenf kanserinin birçok türü vardır. Erken teşhis edildiği zaman başarı oranı çok yüksektir. Lenf kanseri kesin teşhisi biyopsi ile konur. Lenf bezi şişmesi tedavi yöntemleri çok farklıdır. Teşhis konulduktan sonra kemoterapi, radyoterapi ve kemik iliği nakli lenf kanserinin tedavi seçenekleri arasında yer alır.
Lenfoma tedavisi bittikten sonra hasta belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Hastalar nüks açısından beş yıla kadar yakından takip edilir. Lenf kanserinde kemik iliği nakli yüksek oranda başarı sağlar. Kemik iliği nakli daha çok hastanın kendi kök hücresinden yapılır. Kemik iliği naklinin başarısız olduğu durumlarda nakil bir başka donörden alınarak yapılabilir.
Enfeksiyona Bağlı Lenf Bezi Büyümesi Tedavisi
Lenf bezleri vücutta olan biteni en erken haber veren bezlerdir. Örnek verecek olursak basit bir gribal enfeksiyon olduğumuzda dahi hemen boynumuzun yan tarafında bulunan lenf bezleri büyür. Enfeksiyona bağlı lenf bezi büyümesi tedavi edilebilir. Uygun antibiyotik ile lenf bezleri tekrar eski haline dönecektir.
Lenf bezlerindeki büyümenin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için lenf bezlerinin elle muayenesi bir açıdan önemlidir. Büyüyen lenf notlarında ağrı var ise yüksek ihtimalle lenf bezi büyüklüğünün kökeni enfeksiyondur. Enfeksiyon tedavi edilirken hastanın düzenli beslenmesi, istirahat etmesi ve bol sıvı alması lenfatik sistem için çok önemlidir.
Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Önlenir?
Lenf bezleri savunma sistemi içinde yer alan oluşumlar olduğu için, lenf bezi şişmesi durumunda her zaman uyanık olmamız gerekir. Sağlıklı ve stresten uzak bir yaşam ile vücudumuza daha iyi bakabiliriz. Su vücut için çok elzem bir maddedir. Her gün düzenli olarak 3 litre su tüketmeye özen gösterin.
Bol posalı sebze ve meyveler hem kan dolaşımını hem de lenf dolaşımını arttıracağı için bize sağlık verir. Vücuda zararlı maddelerden uzak durmak çok önemlidir. Kötü bir yaşam tarzınız varsa hemen değiştirin. Değişime mutlaka düzenli beslenme ile başlayın. Site sağlık konusunda sizlere aydınlatıcı bilgiler sunan bir sitedir. Siteye girerek sorununuz ile ilgili konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.
İzleyin: Prof İbrahim Saraçoğlu Lenf Bezleri Sorunları için Mucize Kür Tarifi
https://www.youtube.com/watch?v=1TusQYWPydo