Orta yaşa yaklaşmak genellikle artan stres, kaygı ve korkuyu beraberinde getiriyor. Bu, kısmen östrojen ve progesteron düzeylerinin düşmesi gibi fiziksel değişikliklerle ilişkili olabilir. Sıcak basmaları, terleme ve diğer menopoz semptomları da hormonal dengenizin değişmesi ile ortaya çıkan diğer birkaç semptomlarıdır. Bazı kadınlar için menopoz, bir tecrit veya hayal kırıklığı dönemi olabilir. Aileniz ve arkadaşlarınız neler yaşadığınızı her zaman anlamayabilir veya size ihtiyacınız olan desteği veremeyebilir. Başa çıkmakta güçlük çekiyorsanız, anksiyete veya depresyon semptomları göstermeniz mümkündür. Ancak bu gibi durumları iyi analiz etmek ve en kısa zamanda günlük hayatınıza dönmek mümkün.

Depresyon belirtilerinizi analiz edin

Arada bir herkes üzgün hissediyor. Bununla birlikte, kronik olarak üzgün, ağlamaklı, umutsuz veya boş hissediyorsanız, depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Diğer depresyon belirtileri şunları içerir:

  • Sinirlilik, hayal kırıklığı veya ani patlamalar
  • Kaygı, huzursuzluk veya ajitasyon
  • Suçluluk veya değersizlik duyguları
  • Eskiden zevk aldığınız faaliyetlere ilgi kaybı
  • Konsantre olma veya karar verme sorunu
  • Enerji eksikliği
  • Çok az ya da çok uyumak
  • İştahınızdaki değişiklikler
  • Sebepsiz fiziksel ağrılar gibi önbelirtileriniz varsa bir uzmanla görüşü almanız faydalı olacaktır.

Depresyonun kaynağını belirleyin

Menopoz sırasında değişen hormon seviyeleri fiziksel ve duygusal sağlığınızı etkileyebilir. Ayrıca, östrojendeki hızlı düşüş, ruh halinizi etkileyen tek şey olmayabilir. Aşağıdaki faktörler ayrıca menopoz sırasında anksiyete veya depresyonu daha olası hale getirebilir:

  • Menopoz öncesi depresyon tanısı
  • Menopoza veya yaşlanma fikrine karşı olumsuz duygular
  • İş veya kişisel ilişkilerden kaynaklanan artan stres
  • İşiniz, yaşam ortamınız veya mali durumunuzla ilgili hoşnutsuzluk
  • Düşük benlik saygısı veya kaygı
  • Çevrenizdeki insanlar tarafından desteklenmediğinizi hissetmek
  • Egzersiz veya fiziksel aktivite eksikliği
  • Sigara içmek
MİDYO  Sedef hastalığının çaresini buldu, Araplar dükkana akın etti. 9 bitkiyle doğal krem yaptı, sedef hastalığını anında bitirdi

Yaşam tarzınızda ufak değişimlerle depresyonu atlatabilirsiniz

Menopoz sırasındaki depresyon, hayatın herhangi bir döneminde tedavi edildiği şekilde tedavi edilir. Doktorunuz yaşam tarzınızda değişiklikler, ilaçlar, terapi gibi tedavi yöntemlerini önerebilir. Depresyonunuzu menopoza bağlamadan önce, doktorunuz ilk olarak tiroid problemleri gibi semptomlarınız için herhangi bir fiziksel nedeni ekarte etmek isteyecektir. Teşhis yaptıktan sonra, depresyon veya anksiyetenizi öncelikle yaşam tarzınızda iyileştirmelerle doğal bir rahatlama sağlayıp sağlamadığını görmek için birkaç değişiklik önerebilir.

İzleyin: Menopoz döneminde yaşanan depresyonu aşmak için neler yapılmalıdır? – Prof. Dr. Sedat Özkan

Yeterli uyku alın

Menopozdaki birçok kadın uyku sorunları yaşar. Doktorunuz geceleri daha fazla uyumayı önerebilir. Her gece aynı saatte yatarak ve her sabah aynı saatte uyanarak düzenli bir uyku programı izlemeye çalışın. Uyurken yatak odanızı karanlık, sessiz ve serin tutmak da işe yarayabilir.

Kaliteli bir uyku için daha fazla bilgi almak için “Derin ve sağlıklı bir uyku için ne yapmak gerekir” yazımızı okuyabilirsiniz.

Düzenli egzersiz yapın

Düzenli egzersiz, enerjinizi ve ruh halinizi artırırken stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Haftada beş gün, günde en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Örneğin, tempolu bir yürüyüşe çıkın veya bisiklete binin, havuzda tur atın veya tenis oynayın. Yoğun bir spor programına hızla başlamak çabuk pes etmenize neden olabilir. Dozu yavaşça arttırarak ve vücudunuzu aşırı yormaktan kaçınarak spor yapmaya başlamak sürekliliğinizi arttıracaktır. Haftalık rutininize en az iki seans kas güçlendirme aktiviteleri dahil etmeniz de oldukça önemli. Ağırlık kaldırma, direnç bantlı aktiviteler ve yoga iyi seçenekler olabilir. Planlı egzersiz rutinlerini doktorunuza danışarak sağlık şartlarınıza elverişli bir planlama istenmeyen kaza ve rahatsızlıkların önüne geçmek için oldukça önemlidir.

MİDYO  Uykusuzlukla başa çıkmanın yolları

Rahatlama tekniklerini deneyin

Yoga, tai chi, meditasyon ve masaj, stresi azaltmaya yardımcı olabilecek rahatlatıcı aktivitelerdir. Ayrıca geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olma gibi ek faydalara da sahip olabilirler. Aynı zamanda yaşam ortamınızı sadeleştirip daha huzurlu bir mekan haline getirerek huzuru genel yaşantınıza yayabilirsiniz.

Sağlıklı yaşayın

Araştırmalar, sigara içen menopoz dönemindeki kadınların sigara içmeyenlere kıyasla depresyona girme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Şu anda sigara içiyorsanız, bırakma konusunda yardım isteyebilir ve doktorunuzdan sigarayı bırakma teknikleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı bir beslenme düzenine geçmek de ruh haliniz üzerinde oldukça etkili olacaktır.

50 Yaş Üstü Kadınlar İçin En İyi 5 Diyet” yazımızı okuyabilirsiniz.

Destek grupları arayın

Arkadaşlarınız ve aile üyeleriniz size sosyal destek sağlayabilir. Bununla birlikte, bazen menopoza girmekte olan diğer kadınlarla bağlantı kurmak da aynı durumla başa çıkmaya çalışırken bu değişimi başkalarının da yaşadığına ortak olarak yalnız olmadığınızı fark etmenize yardımcı olur.

Depresyonun ilaç ve terapi yoluyla tedavi edilebilir

Yaşam tarzı değişiklikleri rahatlama sağlamazsa, doktorunuz diğer tedavi seçenekleri olan hormon replasman tedavisi, antidepresan ilaç tedavisi veya konuşma terapisi önerebilir.

Konuşma terapisi

Yalnızlık duyguları, yaşadıklarınızı arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle paylaşmanıza engel olabilir. Yaşadığınız zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek eğitimli bir terapistle konuşmayı daha kolay bulabilirsiniz.

Düşük doz östrojen replasman tedavisi

Doktorunuz oral hap veya bant şeklinde östrojen replasman tedavisi önerebilir. Araştırmalar, östrojen replasman tedavisinin menopozun hem fiziksel hem de duygusal semptomları için rahatlama sağlayabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, östrojen tedavisi, meme kanseri ve kan pıhtılaşması riskinizi de artırabilir.

MİDYO  Bir şans verin! Yaptıkları ile sizi şaşırtacak. Klasik müzik dinlemenin 10 faydası

Antidepresan ilaç tedavisi

Hormon replasman tedavisi sizin için bir seçenek değilse, doktorunuz geleneksel antidepresan ilaçlar yazabilir. Bunlar, hayatınızdaki değişikliklere uyum sağlarken kısa vadede kullanılabilir veya onlara daha uzun bir süre ihtiyaç duyabilirsiniz.

 

 

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU