Başlıklar
Tıpta Makula Dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı, gözde bulunan makula bölgesinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir retina hastalığıdır. Retina, gözün aldığı ışığın beyne iletilmesini sağlar ve görme olayının oluşmasında etkilidir. Makula bölgesi ise, gözün ayrıntılı görmeyi sağlayan bölgesidir. Makulanın işlevini yerine getiremediği durumlarda bulanık görüş ortaya çıkar. Peki, Sarı Nokta Hastalığı Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sarı Nokta Hastalığı Kaç Tipte Görülür?
Sarı nokta hastalığı iki tipte görülen bir hastalıktır: Yaş ve kuru tip. Kuru tipin görülme olasılığı %90, yaş tipin ise yaklaşık olarak %10’dur. Kuru tip sarı nokta hastalığı daha yavaş ilerler. Yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Görme kaybı daha az görülür.
Yaş tip sarı nokta hastalığı ise, kuru tipe göre daha hızlı ilerleyen ve teşhisi daha zor olan tiptir. Gözün arkasında bulunan damarlarda kanamaya sebep olur. İlerleyen aşamalarda ani görme kaybı görülür.
Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?
Bu hastalık genetik yolla aktarılan bir hastalıktır. Yaygın olarak 55 yaşın üzerinde, aşırı sigara tüketim olan ve dengesiz beslenen kişilerde görülür. Genellikle 60 yaş ve üzeri her 5 kişiden birinde, 85 yaş ve üzerindeki kişilerde ise her iki kişiden birinde görülür.
Hastalığın genetik yolla aktarılmasından dolayı sarı nokta hastalığı ve tedavi yöntemleri nelerdir ya da bu hastalığın tedavisi var mıdır gibi sorular akla gelir.
Video: Sarı Nokta Hastalığında Görme Kaybı Durdurulabilir Mi?
Sarı Nokta Hastalığı Tedavi Yöntemleri
- Sarı nokta hastalığı tedavisinde hastalığın kuru ve yaş olmak üzere iki tipi bulunduğundan iki farklı tedavi yöntemi vardır.
- Kuru tip sarı nokta hastalığında, düzenli olarak göze gerekli olan vitaminler ve mineraller içeren antioksidan özellikteki ilaçlar kullanılır.
- Yaş olarak adlandırılan sarı nokta hastalığı tipinde ise, ilerleyen aşamalarda görme kaybı ortaya çıkabilir ve bu durum geri dönüşü olmayan bir durumdur. Bu tipte yapılan tedavi yöntemiyle görme kaybı yavaşlatılmakta ve ya ilerleme durdurulabilmektedir. Bunun için göz içine iğne uygulaması ya da fotodinamik adı verilen yöntemler uygulanır.
- Göz içine iğne uygulaması yönteminde uyuşturucu bir damla yardımı ile göz uyuşturulur ve hasta hiçbir acı hissetmez.
- Fotodinamik adı verilen tedavi yöntemi ise bir lazer uygulamasıdır. Bu uygulamada hastaya toplardamarlardan özel içerikli bir ilaç verilir. Uygulanan bu yöntemde düşük şiddetli bir lazer ışını kullanılır.
Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Özellikle yaş sarı nokta hastalığının ilerleyen aşamalarında görme kaybı ortaya çıktığından dolayı hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Bu nedenle gözlenen belirtileri değerlendirip bir hekime başvurmak gerekir. Fakat her hastada aynı belirtiler görülmeyebilir.
- Genel olarak ortaya çıkan belirtiler;
- Renkleri görmede bozukluklar,
- Görme kalitesindeki bozukluk,
- Cisimleri ve çizgileri eğik ya da kırık görme,
- Göz önünde görülen karaltılar,
- Görme kaybıdır.
Risk Grubunda Olan Kişiler
Hastalık büyük ölçüde genetik yolla aktarılsa bile bazı kişiler sarı nokta hastalığının ortaya çıkışında daha büyük risk taşımaktadır.
Bunlar;
- İlerleyen yaştaki kişiler,
- Bir gözünde hastalığı taşıyanlar,
- Aşırı sigara tüketen kişiler,
- Güneşe aşırı maruz kalanlar,
- Hipertansiyon(yüksek tansiyon) hastalarıdır.
Genetik etkiler ve yaş kontrol edilemeyecek olan faktörlerdir. Fakat diğer faktörler kontrol altına alınabilir. Örneğin; güneşe çıkıldığında güneş gözlüğü kullanımı, Akdeniz diyeti adı verilen diyetin uygulanmasıyla beslenmenin düzenlenmesi ve sigaranın bırakılmasıdır. Ayrıca hipertansiyon hastaları da düzenli kontrol ve ilaç kullanımıyla bu durumun sarı nokta hastalığına olan etkisini azaltabilmektedir.
Sarı Nokta Hastalığı Tanısı Nasıl Tespit Edilir?
Hastalığın erken teşhisi tedavinin etkili olmasında çok önemlidir. Bu nedenle risk gurubunda olanların ve 55 yaş üzerindeki kişilerin düzenli olarak göz muayenesi yaptırması gereklidir. Hastalık göz dibi muayenesi adı verilen bir yöntemle tespit edilir. Bu muayenenin de yılda bir kez yaptırılması önem taşır.
Göz dibi muayenesinde, gözün içine özel bir damla damlatılır ve hasta yaklaşık olarak yarım saat bekletilir. Damla sayesinde kişinin göz bebeği büyür. Bu durum retina tabakasının rahat ve kolay bir şekilde muayene edilmesini sağlar. Retina da bir sorun olup olmadığı, bir sorun varsa hangi aşamada olduğu bu muayene sayesinde tespit edilir. Ve tedavi bu duruma uygun olarak başlatılır. Risk grubunda olan kişilerdenseniz ve belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden mutlaka bir hekime muayene olmalısınız.
Seyredin: Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi Mümkün Mü?
Makalemizin içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere kesinlikle yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz.