Hayati önem taşıyan bir tanesi olan suni teneffüs kimlere yapılmalıdır? Nasıl uygulanır? konusu, her bireyin bilgi sahibi olması gereken önemli konulardan bir tanesidir. Yapay olarak nefes alma işlemine yardımcı olma anlamına gelen suni teneffüs; yapım işlemleri olarak oldukça kolay olan, ancak yanlış uygulama yapılmasına bağlı olarak da bireylerin sakat kalmasına, hatta ölüm durumuna dahi neden olabilir. Bu sebeple; suni teneffüs işleminin nasıl yapılması gerektiğini, kimlere yapılabileceğini ve hangi noktalara dikkat etmek gerektiği bilinmelidir.

Suni Teneffüs Kimlere Yapılmalıdır?

Suni teneffüs, her bireye yapılması gereken bir işlem değildir. Hatta sağlık durumu yerinde olan ve kendi halinde nefes alabilen bireylere suni teneffüs yapılması halinde kalp durdurulabilir. Bu yüzden, işlemin kimlere yapılabileceğini bilmek ve doğru adımları uygulamak oldukça önemlidir. Bilinmesi gereken bir diğer durum ise, suni teneffüs işleminin yalnızca insanlara yapılan bir işlem olmadığı konusudur. Bazı durumlarda, çeşitli sorunlar yaşayan hayvanlar için de aynı işlem uygulanabilir.

Bununla birlikte, suni teneffüs yapılabilecek canlılar başlıca şu şekildedir:

  1. Suya bağlı olarak yaşanan boğulma durumlarında canlının kalbi durabilir. Bu tür durumlarda suni teneffüs işlemi yapılır.
  2. Kalp krizi sorunu ortaya çıktığı zaman, suni teneffüs yapılmasına bağlı olarak; kalp kasılmaları yavaşlar ve hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijenin alınması sağlanır.
  3. Ani kalp durmaları yaşandığı zaman, beynin kalbi uyarması ve tekrar harekete geçmesini sağlamak için yapılabilir.
  4. Nefes yetmezliğinin ilerlemiş olmasına bağlı olarak, bazı durumlarda solunum cihazı ihtiyacı ortaya çıkabilir. Cihazın bağlanması için geçecek olan sürede suni teneffüs yapılması gerekir.
MİDYO  Lenf bezi şişmesi tedavi yöntemleri

İzleyin: Suni teneffüs ve kalp masajı nasıl yapılır?

Temel olarak görülen bu sorunlar, suni teneffüs yapılmasına ihtiyaç duyulan durumlardır. İnsanlar ve bazı hayvanlar için geçerli olan bu durumlar ortaya çıktığı zaman; her iki kesim için de suni teneffüs yapılmalıdır. Bunun için, işlemin en doğru nasıl yapılacağını öğrenmek ve gerektiği gibi işlem yapmak gerekir.

Suni Teneffüs Kimlere Yapılmalıdır?

Suni Teneffüs Kimlere Yapılmalıdır?

Suni Teneffüs Nasıl Uygulanır?

Suni teneffüs işlemi, sağlık anlamında oldukça önemli görülen bir işlemdir. Doğru uygulama yapılmasına bağlı olarak; bireylerin hayatta kalmasını sağlama, felç gibi kalıcı sorunların önüne geçebilme ve nefes almayı kolaylaştırma gibi imkanlar sağlanır. Bu duruma benzer olarak yanlış uygulama yapıldığı durumlarda ise; bireylerin felç olmalarına neden olma, nefes almaya meyilli olan kalbin durmasına neden olma, kalıcı hasarlar ve ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Sorunları önlemek ve bireylere ön müdahale yapmak amacıyla suni teneffüs işleminin nasıl yapılması gerektiği bilinmelidir.

Suni teneffüs uygulama adımları şu şekildedir:

  1. Suni teneffüs ihtiyacı olduğu ortaya çıkan canlı, tamamen düz olan bir zemin üzerine yatırılır. Bu işlem esnasında sırt üstü yatış durumunda olunduğuna emin olunur.
  2. İlk olarak canlının nabzının sayılması gerekir. Nabız saymak için en doğru yer el bileği olmakla birlikte; buradan nabız alınamadığı zamanlarda boyun kısmından nabız sayımı yapılır.
  3. On beş saniye olacak şekilde süre tutulur ve bu süredeki nabız sayısı tespit edilir. Daha sonra hızlı bir şekilde dakikaya göre oran alınır ve nabız sayısı otuzun altındaysa işlemlere geçilir.
  4. Canlının ağız kısmı yuvarlak olacak şekilde açılır ve içeri güçlü bir nefes verilir.
  5. Nefes sonrası üç kez kalbe baskı uygulanır ve bu işlem üç kez tekrarlanır.
MİDYO  Antioksidan yiyeceklerle nasıl daha sağlıklı beslenebiliriz?

Suni teneffüs işlemi bu şekilde olmakla beraber, her üç işlemden sonra tekrar nabız sayılır ve düzelme olmadıkça işlemlerin başa sarılması sağlanır. Bu şekilde, canlının hayatta kalması sağlanabilir.

İlgili Makaleler
Çocuklarda el ayak terlemesi

Bazı çocuklarda özellikle geceleri, başlarını yastığa koyar koymaz, dakikalar içerisinde terleme oluşabilmektedir ve bu durum çocuklarda el ayak terlemesi açıklamasıyla, OKU

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları

Çocuklarda depresyon belirtileri ve baş etme yolları birçok aile tarafından merak konusudur. Çocuklarda depresyon hastalığı sık görülen bir hastalıktır. Depresyon OKU

Organ bağışı nedir? Nasıl yapılır?

Bazı durumlarda vücutta gelişen olumsuzlardan dolayı organ kayıpları meydana gelebilir bu durumda organ bağışı ve organ bağışı nedir ve nasıl OKU

Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir? Nasıl geçer?

Pamukçuk genellikle bebeklerde meydana gelir ve bebeklerde pamukçuk nasıl geçer? konusu oldukça önemli bir konudur. Pamukçuk hastalığı bazı durumlarda yetişkinlerde OKU