Başlıklar
Tsh vücut için elzem olan bir hormondur. Açılımı tiroit stimülan hormon olarak geçer. Beynin alt tarafında bulunan hipofiz bezinden salınır. Bu hormonun görevi tiroit bezlerini uyarmaktır. Kan dolaşımı sayesinde tiroit bezlerine gelen hormon burada ki bezleri uyarır. Boynun ön tarafında bulunan bu bezlerden tekrar T3 ve T4 tiroit hormonları salınır. Bu hormonlar vücut için çok elzemdir. Eksikliğinde birçok hastalık görülür.
Tiroit Hormonları Neden Önemlidir?
Tiroit hormonları vücudun tüm çalışma sistemine etki eder. Peki, tsh nedir? Özellikle anne karnında yeteri düzeyde salınmaz ise bebekte zeka geriliği görülebilir. Tiroit hormonlarının eksikliği metabolizmayı yavaşlatır.
Tiroit hormonlarının fazlalığı ve eksiliği ayrı sorunlara neden olur. Fazlalığında metabolizma çok çalışır. Cinsel isteksizlik, gerginlik, sinirlilik görülür. Kalp çalışma hızı artar. Eksikliğinde fazlalığı ile ters orantılı şekilde şikayetler görülür. Kişide sürekli uyku hali ve mutsuzluk hakimdir. Metabolizma çok yavaşladığı için kilo verimi yavaşlar hatta hasta sürekli kilo almaya başlar.
Tsh Yüksekliği Nedir?
Kan seviyesinde ki tsh değeri çok yüksek fakat kandaki t3 ve t4 değerinin düşük olması bezin iyi çalışmadığı anlamına gelir. Bu duruma hipotroidi deniyor. İlk başladığı zaman çok belirti vermez. Zaman içinde vücudun birçok sistemini etkiler. Kalp hastalıkları, kabızlık, uyku hali, kısırlık, depresyon sıklıkla görülür. Saçlar dökülür ve adet döngüsü sekteye uğrar. Tsh yüksekliği tedavi edilebilir bir durumdur. Kan tahlili ve görüntüleme yöntemleri ile teşhis konur. Tedavide tsh baskılanır ve bezin normal çalışması sağlanır. Dışardan ilaç şeklinde hormon takviyesi verilir. Ara ara kan tahlili yapılarak tiroit hormon seviyesine bakılır.
Tsh Yüksekliği Nedenleri
Bazı durumlarda tsh değeri çok yükselebilir. Bu yükselme organik olabileceği gibi dışardan bir nedene de bağlı olabilir.
- Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar tsh değerinin yükselmesine neden olabilir.
- Karalahana gibi bazı sebze meyveleri çiğ olarak tüketmek.
- Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi.
- İyot yetersizliği
- Hipofiz bezinde oluşan bazı sorunlarda tsh yüksekliğine neden olabilir.
Tsh Düşüklüğü Nedir?
Tsh düşüklüğünde durum biraz farklıdır. Hipofiz bezinden salınan hormon miktarı az fakat tiroit bezinden salınan hormon fazla ise hipertroidi oluşur. Tiroit bezinden fazla miktarda salınan hormonlar metabolizmayı hızlandırır. Kalp atışı ve bağırsak hareketleri artar. Tiroit bezi aşırı çalıştığı için boynun ön tarafında büyüme görülür. Hastalarda titreme, sinirlilik ve terleme görülür. Beslenme şekli ve bazı genetik nedenlerden dolayı bu hastalık görülebilir. Bazı durumlarda da kişinin bağışıklık sisteminde oluşan bir olay sonucu bağışıklık hücreleri tiroit bezine saldırarak daha fazla hormon salınmasına neden olabilir.
Tsh yüksekliği sık karşılaşılır. Kişi bazı belirtileri kendinde görüyor ise hemen bir doktora başvurmalıdır. Detaylı doktor muayenesi ve bazı kan tahlilleri ile teşhis kolayca konulabilir. Tiroit bezi fazla büyüdüğü zaman çevresinde bulunan organlara baskı yapar. Tedavi radyoaktif iyot tedavisi, cerrahi tedavi, ilaç tedavisi olarak planlanır. Tedavi hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine göre farklılık gösterir. Site tiroit hastalıkları hakkında sizlere bilgi sunan bir sitedir. Aradığınız ve merak ettiğiniz her bilgiyi sitede bulabilirsiniz.
Tsh Düşüklüğü Nedenleri
Tsh hormonu kişiye, yaşa bağlı olarak değişebilir. Bazı nedenler tsh değerinde düşme yapabilir.
- Gebelik durumu
- Kortizon gibi bazı ilaçların uzun sürede kullanılması
- Graves hastalığı
- Tiroit bezinin iltihaplanması
Çok fazla iyi otlu tuz tüketimi tsh düşüklüğüne neden olabilir. Tsh hormonu basit bir kan tahlili ile bakılabilen hormonlardan biridir.
Tsh Değeri Kaç Olmalıdır?
Tsh değeri yaşlı ve genç kişilerde değişiklik gösterir. Peki, tsh nedir ve değeri ne olmalıdır? Normal değer 0,4- 5 arasındadır. Gebelerde tsh hormonu daha düşüktür. Yaş ilerledikçe de yüksek değerler normal kabul edilebilir. Gebelik gibi bazı durumlarda eksiklik görülebilir. Böyle durumlarda anne karnındaki bebeğin etkilenmemesi için gebeye ilaç tedavisi başlanır. Çoğu durumda ilaç tedavisi yeterli olmaktadır.
Tsh Hormonu Seviyesini Normal Tutmak İçin Ne Yapılabilir?
Tsh hormonu seviyesi her bünyede farklıdır. Kişinin yaşam koşulları, beslenmesi, çevresi çok önemlidir. Yoğun çalışma şartları ve stres kişinin bağışıklık sistemini bozarak farklı hastalıklara sebebiyet verebilir. Bozulan bağışıklık sisteminin sonucunda bazı tiroit hastalıkları görülebilir. O yüzden sağlıklı beslenmek, spor yapmak stresten uzak kalmak çok önemlidir. Ara ara kan tahlili yaptırarak tsh değerlerinize baktırmak da fayda vardır.
İzleyin: TSH Hormonun normal değerleri ne olmalı?