Başlıklar
Yenilenebilir enerji teknolojileri, rüzgar enerjisinden ve güneş enerjisinden elektrik üretebilen küçük çaplı ve büyük çaplı enerji santrallerinin kurulumu, bu enerji santrallerinin işletilmesi, bakım süreçleri, herhangi bir arıza durumunda onarımı ve arızaların giderilmesi ile ilgili yeterlilikleri kazandırmayı amaçlayan, bu konular ile ilgili eğitim ve öğretim veren bir eğitim alanıdır.
Enerjisini güneşten alan, sonsuza kadar hiç tükenmeyeceği tahmin edilen ve kullanılırken çevreye herhangi bir zarar vermeyeceği düşünülen enerji kaynaklarına yenilenebilir enerji kaynakları denir. Yenilenebilir enerji demek yeşil enerji demektir. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi de birer yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Bu yenilenebilir enerji teknolojileri sayesinde, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan ve en çok tüketilen enerji olan elektrik enerjisi üretilmektedir. Türkiye’de de yenilenebilir enerji kaynakları sektörü gittikçe gelişmekte ve büyümektedir. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanında pek çok çalışana da ihtiyaç duyulmaktadır.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir?
Yenilenebilir enerjinin kaynakları, her zaman için devam eden doğal sürecin içerisinde var olan enerji akışından elde edilir.
Bu yenilenebilir enerji kaynakları:
- Güneş Işığı
- Rüzgar
- Akan Su
- Biyolojik Süreçler
- Jeotermal Enerji olarak sıralanabilir.
Genel olarak bakıldığı zaman yenilenebilir enerji kaynakları enerji kaynaklarından alınan enerji miktarına eşit miktarda veya enerji kaynağının tükenme hızından çok daha hızlı bir şekilde kendini yenileyebilmesi olarak tanımlanabilir.
Buna bir örnek verecek olursak güneş ışığından elde edilen bir enerji ile çalışan bir teknoloji, bu güneş enerjisini tüketir ancak burada tüketilen toplam enerji miktarı toplam güneş ışığı enerjisinin miktarının yanında çok çok küçük kalır. En genel olarak tanımlanabilecek yenilenebilir enerji şekli güneş ışığından gelen enerjidir. Bazı yapılar, güneş ışığından gelen enerjiyi ve rüzgar enerjisini depolayabilme özelliğine sahiptir.
Enerji Kaynakları Tükenir Mi?
Yenilenebilir enerji kaynaklarının bazı tesisler, hayvanlar veya biz insanlar tarafından kalıcı olarak yani tamamen tüketilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Ancak fosil yakıtlar, çok uzun bir zaman boyunca göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilir enerji kaynağı olmalarına rağmen, çokça istismar edilerek kullanılmaları sonucunda yakın gelecekte bir tarihte tamamen yok olma tehlikesi ile karşı karşıyalar.
Enerji Teknolojileri Bölümünde Öğretilen Dersler
Üniversitede yenilenebilir enerji teknolojileri bölümünde genel olarak mesleği öğretmeye yönelik dersler bulunur:
- Mesleki Gelişim Dersleri
- Yenilenebilir Enerji Teknik Resim Dersi
- Meslek Elektrik Elektroniği Dersi
- Yenilenebilir Enerji Sistemleri Dersi
- İşletmelerde Mesleki Eğitim Dersi
- Rüzgar Enerji Santralinin Kurulumu Dersi
- Rüzgar Enerji Santralinin İşletilmesi Dersi
- Güneş Enerji Santralinin Kurulumu Dersi
- Güneş Enerji Santralinin İşletilmesi Dersi
- Rüzgar Santrali Otamasyon-1 Dersi
- Rüzgar Santrali Otamasyon-2 Dersi
- Güneş Santrali Otamasyon-1 Dersi
- Güneş Santrali Otamasyon-2 Dersi
- Bilgisayar Destekli Üç Boyutlu Modelleme Dersi
İşte yenilenebilir enerji teknolojileri bölümünde öğretilen dersler bunlar. Bu derslerden sonra bölüm hakkında gerekli bir yeterliliğe sahip olunabilir.
Seyredin: Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Bölümü İş İmkanları ve Maaşları Hakkında Bilgi
Enerji Teknolojileri Bölümünü Okuyacak Kişiler
Yenilenebilir enerji teknolojileri bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde aranan bazı özellikler vardır. Bu özelliklerden hiçbirine sahip değilseniz ve yenilenebilir enerji teknolojilerine merakınız yoksa bu bölümü okurken zorlanabilirsiniz.
İşte bölüm öğrencilerinde aranan özellikler:
- Ellerini ve gözlerini eş zamanlı olarak kullanabilmek
- Şekil ve uzay ilişkilerini görüp anlayabilmek
- Dikkatli olmak ve sorumluluk sahibi olmak
- Dijital makineler ve malzemeler ile çalışmaktan hoşlanmak ve sıkılmamak
- Olabildiğince titiz ve özenli çalışmak
- Ekip halinde çalışmaya yatkın olmak ve ekiple anlaşabilmek
- Çalışırken soğukkanlı ve sabırlı olabilmek
- Matematik ve fen bilimleri alanında bilgili olmak
- Teknoloji alanında yapılan yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip edebilmek
İşte bu özelliklere sahip olan kişiler yanı kısacası bu bölüme hevesli ve teknolojiyle ilgili şeyler öğrenmeye istekli olan kişiler yenilenebilir enerji teknolojileri bölümünü tercih edebilir.
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bu bölümden 4 yıl içerisinde başarı ile mezun olabilen kişiler için çalışabilecek pek fazla alan bulunmaktadır. Rüzgar enerji santralleri, güneş enerji santralleri, küçük güneş ve rüzgar türbini kurulum şirketleri, güneş paneli üreten firmalar ve daha pek çok şirket yenilenebilir enerji teknolojileri bölümünden mezun kişilere çalışma alanları sunmaktadır.