Başlıklar
Covid-19 pandemi döneminde pek çok şirket evden çalışma düzenine girdi. Bu düzenin pandemiden sonra da devam edeceği düşünülüyor. Çünkü servis, yemek gibi diğer ihtiyaçların en aza indirilmesi şirkete + olarak yansıdı. Bu süreçte evden çalışma teknolojisi de ilerleme gösterdi.
Şirketlerde öne çıkan evden çalışma teknolojilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Video ile Sanal Mekanlar
Fiziksel çalışma ortamları video konferans teknolojileri ile sanal mekanlara dönüşüyor. Bu sayede yüz yüze toplantılar yerini video konferanslara bırakıyor. 3 boyutlu sanal ortamlar çalışanların yine bir arada istişare edebilmesini sağlıyor. Karma gerçeklik ile fiziksel ortam benzeri çalışma ortamları elde ediliyor. Microsoft bu kapsamda Teams ürününe özel Together özelliği geliştirdi.
Bu özellik ile beraber sanal oditoryum görünümü eklenmiş oldu. Danışmanlık şirketi bu ürün sayesinde Argodesign kullanarak sanal pencere üretiyor. Bu sayede iş arkadaşları aynı ortamda sessizce çalışabiliyor ve beraber toplantı yapabiliyorlar. Video konferans sistemleri hakkında daha fazla bilgi için ayrışma noktaları incelenebilir.
Uzaktan İşe Alım Teknolojileri
Bu süreçte işe alımlarda uzaktan yapılmaya başladı. Pandemide iş arayan pek çok kişi oryantasyon sürecini de uzaktan devam ettiriyor. Teknoloji destekli platformlar yapay zeka sayesinde akış oluşturmaktadır. Bu sayede insan kaynaklarının tüm iş süreci sanal ortamda adaylara sunuluyor.
Bu sürece en iyi örnek olan Remote;
- İşe alım sürecini
- Ödeme işlemlerini
- Şirket-personel sosyal yardımlarını
- Yasalara uyum süreçlerini
- Vergi yönetimini gözetlemede etkin rol oynuyor.
Türkiye’de Remote benzeri bir görevi Kolay İK üstleniyor. Şirketin personel yönetimi, performans değerlendirmeleri ve tüm bordro süreçleri tek bir yerden takip ediliyor. Idenfit’de yeni nesil İK yazılımları sunuyor. Bu sistem çalışanların işe giriş kartlarını telefonlarının arka kamerasını yerleştiriyor.
İşe Alma ve Yerleştirme Süreçlerinde Teknoloji Trendleri
Beceri Kazanma Sistemleri
Bu süreçte işverenler çalışanlardan daha farklı beceri kazanma yaklaşımları istiyor. Yeni iş düzenine alışmak için çalışanlara özel kurslar ve seminerler düzenleniyor. edX bu konudaki en popüler platformlardan biridir. MicroBachelors programı sayesinde yazı yazma, pazarlama IT, veri bilimi gibi farklı dallarda eğitim vermektedir. Yeni beceriler kazanmak isteyen çalışanlar bu tarz platformlardan eğitim alabilmektedir. Türkiye’de ise en popüler uygulama Udemy ve Kommunity’dir. Bu eğitimler evden çalışan müşteri temsilcileri için sanal eğitim sınıfı niteliği taşımaktadır. Kendi kendine öğrenme modelleri içermektedir.
Şirket Kültürü
Çalışanlar, özellikle işe yeni başlayanlar şirket kültürünü anlamakta zorluk çekebilir. Bunun içinde dijital ortamda bazı gelişmeler başlatılmıştır. Çevrimiçi kaçış odası platformu olan Puzzle Break bu konuda çalışanlara hizmet veriyor. Çalışanları ekiplere ayırıyor, onlara rolleri tanımlıyor ve iletişimlerini güçlendiriyor. Girişim, video konferans ve dosya paylaşımlarından da Zoom üzerinden yararlanabiliyorlar.
Psikolojik Destek
Pandemi süreci evden çalışan kişileri de olumsuz yönde etkiledi. Özellikle ruh hallerini pozitif yönde tutabilmek adına bazı global şirketler zihinsel sağlık terapileri düzenlemeye başladı. Hatta bu seansların ücretlerini ödeyen şirketlerde bulunuyor. Yoga, meditasyon ve diyetisyen desteklerini teknolojiyi kullanarak uzaktan erişim sayesinde sağlıyorlar.
Deco ve Mesh Wifi Ağı
Yukarıda sayılan teknolojik gelişmelerin evde kesintisiz bir şekilde gerçekleşebilmesi için Wi-fi ağının iyi olması gerekmektedir. Bu süreçte Mesh teknolojisi geliştirilmiş ve çok geniş bir alanı kapsayan hızlı Wi-fi ağı çözümleri sunulmuştur. 600 metrekareye kadar hızlı internet sağlayan teknoloji ana yönlendirici tarafından sağlanmaktadır.
Ev içinde, bir odadan diğer odaya geçerken internet kesintileri oluşmasını da engellemektedir. Mesh teknolojisi Deco ürün ailesinde yer almaktadır. Özellikle çok katlı yapılarda kullanıma uygundur. Kısaca elektrik hattını internet hattına dönüştüren bir teknolojidir. Geniş alanlarda yüksek hızda internet sağlamaktadır. Ayrıca daha güvenli bir çalışma ortamı da sunmaktadır.
Wi-Fi 6 ve Mesh ile TP-Link Deco X60 İncelemesi
Powerline Adaptörler
İnternet ile alakalı bir diğer gelişme powerline adaptörleridir. Powerline yani PLC teknolojisi internetin daha hızlı olmasını ve her yerde çekmesini sağlar. Bu teknoloji sayesinde interneti başka bir odaya taşırken evin elektrik tesisatını kullanabiliyorsunuz. Ayrıca kablolu ve kablosuz şeklinde farklı bağlantı seçenekleri de bulunuyor. Herkesin bütçesine ve ihtiyaçlarına uygun farklı powerline adaptörü seçenekleri piyasada bulunuyor.
Video: Elektrik hattı ile internet taşıdık – (TP-Link PA4020P ile sonuçlar ne oldu?)
İnternet Kapsamı Alanı Genişleticiler
Eğer evin her noktasında internet eşit şekilde çekmiyorsa kapsamı alanı genişletici ürünler kullanılabilir. Beamforming teknolojisi geniş ürün seçenekleri ile bu hizmeti sağlayan modemler sunuyor.