RAM nedir? PC’lerden akıllı telefonlara ve oyun konsollarına kadar tüm cihazlarda önemli bir bileşendir. RAM olmadan, herhangi bir sistemde hemen hemen her şeyi yapmak çok çok daha yavaş olurdu. Kapak tarafında, çalıştırmaya çalıştığınız uygulama veya oyun için yeterli miktara sahip olmamanız, işleri yavaşlatabilir ve hatta çalışmasını engelleyebilir. RAM’deki verilere erişim, daha yavaş olan ancak uzun vadeli depolama sağlayan sabit disklerin aksine delicesine hızlıdır.

RAM Nedir ve Neden Önemlidir?

RAM Nedir ve Neden Önemlidir?

RAM Ne Anlama Geliyor?

Rastgele erişim belleğinin kısaltmasıdır ve kulağa gizemli gelse de, bilgi işlemin en temel unsurlarından biridir. Fakat tam olarak RAM nedir? Bilgisayarlar, uygulamalar ve veriler gibi üzerinde çalışmak için her zaman bir şeyler yüklüyor ve daha sonra bunları bir kenara ayırıyor. Aksine, bir bilgisayarın sabit diski veya SDD’si, şeylerin aşağı yukarı kalıcı olarak depolandığı uzun süreli belleğidir.

İster masaüstü bilgisayar (Windows, macOS veya Linux çalıştıran), tablet veya akıllı telefon veya hatta özel amaçlı bir bilgi işlem cihazı (akıllı TV gibi) olsun, her bilgi işlem cihazında bulunur. Ancak çalışma işlemleri orada yapılır.

İzleyin: Bilgisayarda kaç RAM olmalı?

RAM Nasıl Çalışır?

  • RAM’e uygulandığı şekliyle rastgele erişim terimi, herhangi bir bellek adresi olarak da bilinen herhangi bir depolama konumuna doğrudan erişilebildiği gerçeğinden gelir. Başlangıçta, Rasgele Erişimli Bellek terimi, normal çekirdek belleği çevrim dışı bellekten ayırmak için kullanılmıştır.
  • Çevrim dışı bellek tipik olarak, belirli bir veri parçasına yalnızca adresin sıralı olarak konumlandırılarak, bandın başlangıcından başlayarak erişilebildiği manyetik bandı ifade eder. Verilerin doğrudan belirli konumlara ve belirli konumlardan depolanmasını ve alınmasını sağlayacak şekilde düzenlenir ve kontrol edilir.
  • Sabit sürücü ve CD-ROM gibi diğer depolama türlerine de doğrudan veya rasgele erişilir, ancak rasgele erişim terimi bu diğer depolama türlerini tanımlamak için kullanılmaz.
  • RAM, kavram olarak, her bir kutunun 0 veya 1 tutabildiği bir dizi kutuya benzer. Her kutu, sütunlar boyunca ve satırlar boyunca sayılarak bulunan benzersiz bir adrese sahiptir. Bir dizi RAM kutusu bir dizi olarak adlandırılır ve her kutu bir hücre olarak bilinir.
  • Belirli bir hücreyi bulmak için, kontrolörü sütun ve satır adresini yongaya kazınmış ince bir elektrik hattına gönderir. Bir RAM dizisindeki her satır ve sütunun kendi adres satırı vardır. Okunan herhangi bir veri, ayrı bir veri hattında geri akar.
  • Fiziksel olarak küçüktür ve mikroçiplerde saklanır. Tutabileceği veri miktarı açısından da küçüktür. Tipik bir dizüstü bilgisayar 8 gigabayt ile gelebilirken, bir sabit disk 10 terabayt tutabilir.
  • Öte yandan bir sabit sürücü, bir vinil kayıt gibi görünen şeyin mıknatıslanmış yüzeyinde veri depolar. Alternatif olarak, bir SSD, verileri RAM’den farklı olarak geçici olmayan bellek yongalarında depolar. Sabit güce sahip olmalarına bağlı değildirler ve güç kapatıldığında veri kaybetmezler. RAM mikroçipleri, bellek modüllerinde bir araya toplanır. Bunlar bir bilgisayarın ana kartındaki yuvalara takılır. Ana kart yuvalarını işlemciye bağlamak için bir veri yolu veya bir dizi elektrik yolu kullanılır.
  • Çoğu bilgisayar, kullanıcıların belirli bir limite kadar RAM modülleri eklemesine olanak tanır. Bir bilgisayarda daha fazlasına sahip olmak, işlemcinin sabit diskten kaç kez veri okuması gerektiğini azaltır, bu işlem RAM’den veri okumaktan daha uzun sürer. RAM erişim süresi nanosaniye cinsinden, depolama belleği erişim süresi ise milisaniye cinsindendir.
MİDYO  Başkasının WhatsApp mesajlarını okumak için iki garantili yöntem

RAM’in İşlevi

RAM değişkenliği nedeniyle kalıcı verileri depolayamaz. RAM, bir kişinin kısa süreli belleğine ve bir sabit disk sürücüsüne bir kişinin uzun süreli belleğine benzetilebilir. Kısa süreli hafıza acil çalışmaya odaklanır, ancak herhangi bir zamanda yalnızca sınırlı sayıda olguyu göz önünde bulundurabilir. Bir kişinin kısa süreli belleği dolduğunda, beynin uzun süreli belleğinde depolanan gerçeklerle tazelenebilir.

Bir bilgisayar da bu şekilde çalışır. RAM dolarsa, RAM’deki eski verileri yeni verilerle kaplamak için bilgisayarın işlemcisinin sürekli olarak sabit diske gitmesi gerekir. Bu işlem bilgisayarın çalışmasını yavaşlatır. Bir bilgisayarın sabit diski tamamen veri ile dolabilir ve daha fazlasını alamaz hale gelebilir, ancak RAM’in belleği dolmaz. Bununla birlikte, RAM ve depolama belleği kombinasyonu tamamen kullanılabilir.

Ne Kadar RAM’e İhtiyacınız Var?

Gereken RAM miktarı, kullanıcının ne yaptığına bağlıdır. Örneğin video düzenlerken, bir sistemin en az 16 GB RAM’e sahip olması önerilir, ancak daha fazlası istenir. Photoshop kullanarak fotoğraf düzenleme için Adobe, Mac’te Photoshop CC’yi çalıştırmak için en az 3 GB RAM’e sahip bir sistem önerir. Bununla birlikte, kullanıcı aynı anda diğer uygulamalarla çalışıyorsa, 8GB RAM bile işleri yavaşlatabilir.

RAM iki ana biçimde gelir:

  1. Dinamik Rasgele Erişimli Bellek (DRAM)

Tipik bilgi işlem cihazının RAM’ini oluşturur ve daha önce belirtildiği gibi, depolanan verileri tutmak için bu gücün açık olması gerekir.

MİDYO  Teknolojik gelişmeler eğitime nasıl yön veriyor?

Her DRAM hücresinin bir elektrik kapasitöründe tutulan bir yükü veya yükü yoktur. Bu veriler, kapasitörden sızıntıları telafi etmek için her birkaç milisaniyede bir elektronik şarj ile sürekli olarak yenilenmelidir. Bir transistör, bir kapasitörün değerinin okunup yazılamayacağını belirleyen bir geçit görevi görür.

RAM Nedir ve Neden Önemlidir?

RAM Nedir ve Neden Önemlidir?

  1. Statik Rasgele Erişim Belleği (SRAM)

Verileri tutmak için sürekli güce ihtiyaç duyar, ancak DRAM’ın yaptığı gibi sürekli olarak yenilenmesi gerekmez. SRAM’de, yükü tutan bir kapasitör yerine, transistör, bir konum 1 ve diğer konum 0 olarak hizmet veren bir anahtar görevi görür. Statik RAM, yalnızca bir adete ihtiyaç duyan dinamik RAM’e kıyasla bir bitlik veriyi tutmak için birkaç transistör gerektirir. Sonuç olarak, SRAM yongaları eş değer miktarda DRAM’den çok daha büyük ve daha pahalıdır.

Ancak, SRAM önemli ölçüde daha hızlıdır ve DRAM’den daha az güç kullanır. Fiyat ve hız farklılıkları, statik RAM’in temelde küçük miktarlarda bir bilgisayarın işlemcisi içinde önbellek olarak kullanıldığı anlamına gelir.

RAM Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yukarıda bahsedildiği gibi, bugünün DDR4 RAM’i 2133 ve 3000 MHz civarında çalışıyor. Oyuncular veya diğer zorlu bilgisayar kullanıcıları (programcılar ve multimedya editörleri gibi), 4800 MHz’e kadar spesifikasyonlara sahip daha yüksek saat hızına sahip belleğe bakmalıdır. Bu tür bellek, G.Skill veya Corsair gibi üreticilerden geliyor.

Bununla birlikte, saat hızları bir şey olsa da, belirli bir izleyicinin (örneğin oyuncular) dikkate alması gereken diğer faktör gecikmedir, bellekte bir komutun girilmesi ile çalıştırılması arasındaki zaman gecikmesidir. Bu sayı ne kadar düşükse, talimatlar arasında daha az gecikme yaşandığından performans o kadar yüksek olur.

MİDYO  Artık çocuklar için hediyeler de değişti. İşte çocuklarınıza alabileceğiniz teknolojik ürünler

Mümkün olan en iyi performansı elde etmek için, yaklaşık 15-18 CAS (Sütun Adresi Strobe) gecikme süresine sahip 4000 MHz’in kuzeyindeki belleği bulun. (Normal kullanıcılar için bunun anlamlı bir etki yaratması pek olası değildir, ancak oyuncular devam etmelidir!)

İlgili Makaleler
Android telefonlarda ekran görüntüsü ve videosu nasıl çekilir?

Bir uygulamada beğendiğiniz fotoğrafı çekmek, arkadaşınıza göndermek. Ya da yaptığınız şeyin videolu olarak kaydetmek için ekran görüntüsü almak veya videosu OKU

Sosyal medyanın çocuklar üzerinde nasıl bir etkisi var?

Birçok ebeveyn sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkileri konusunda araştırma yapmıştır. Sosyal medya insanların hayatına girdiğinden bu yana birçok şeyi kökünden OKU

İnternetiniz yavaşsa kablosuz internet nasıl hızlandırılır?

İnternetimiz bazen yavaş olabiliyor. Kablosuz İnternet teknolojisi son dönemlerin en yaygın kullanılan teknolojisi haline gelmiş bulunmakta. Kablosuz internet bazı teknik OKU

WhatsApp web nasıl kullanılır?

Akıllı telefonlar hayatımızın çok önemli bir parçası haline gelmiş durumda. İçlerinde barındırdığı uygulamalar sayesinde birçok işimizi kolayca halletmemizi sağlayan bu OKU