Kış aylarında imdadınıza yetişen şifa dolu içecekler hem hastalanmadan önce vücudunuza iyi bakmanıza hem de soğuk algınlığı belirtilerinizi hafifletmenize yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmada sıcak içeceklerin soğuk algınlığı ve grip semptomlarının çoğunu hafiflettiği gözlemlenmiş. Sizin için bu şifa dolu içeceklerden birkaçını listeledik.
Limon suyu
Limonun en yaygın olarak bilinen tarafı C vitamini deposu olduğu, ancak içerdiği pektin ile bağırsak floranızı da düzenliyor. Barındırdığı sitrik asit ise sindirime yardımcı oluyor. İdrar söktürücü özelliği olan limonu, bir bardak sıcak su ve limonun suyu ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Zencefil çayı
Zencefil, krom dahil olmak üzere birçok vitamin ve minerallere sahip. Üşüme ve ateşi önlemeye yardımcı olan bu bitki aynı zamanda öksürük veya boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı baş ağrıları için de etkili bir çözüm. Toksinleri parçalayarak vücudu temizlemeye yardımcı oluyor. Zencefil çayı yapmak için; 1 su bardağı su ile serçe parmak kalınlığında zencefili kaynatın ve ocağın altını kapatarak 15 dakika demlenmeye bırakın. Zencefilin keskin tadını yumuşatmak için ufak bir parça çubuk tarçın ve bal ekleyebilirsiniz.
Yeşil çay
Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay, aynı zamanda iyi bir antiviral. Yapılan çalışmalarda, yeşil çayın grip ve diğer virüslerle savaşmaya yardımcı olduğu ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık hücrelerinin hızlı büyümesine yardımcı olduğu gözlemlenmiş. Yeşil çayı içmenin yanı sıra gargara yapmak da gribi önlemede oldukça etkili bir uygulama.
Ebegümeci çayı
Ebegümeci bitkisinde, 3 binden fazla yiyecek ve içecekten daha fazla antioksidan bulunuyor. Bu da onu kış aylarının vazgeçilmezi yapıyor. Yakut kırmızısı rengiyle tam bir C vitamini deposu bu sebeple de tadı oldukça ekşi. Dünyanın bazı ülkelerinde tıbbi bir içecek olarak da kullanıyor. Ebegümeci çayını dilerseniz tek başına dilerseniz başka bitkilerle karıştırarak yapabilirsiniz.
İzleyin: Dr Gökhan Mamur’dan soğuk algınlığı ve nezle için doğal karışım
Kekik çayı
Kekik çayı öksürük ve akut bronşitin diğer semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Tadı oldukça keskin olan kekik çayı, hastalıklarla savaşan antioksidanlarla dolu. Antiseptik ve antifungal özelliklerinin yanında iyi bir bakır, lif, demir ve manganez kaynağıdır. Kekiğin içinde bulunan karvakrol iyi olma duygularınızı harekete geçirip, moralinizi yükseltmeye de yardımcı oluyor.
Kuşburnu çayı
Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı oluyor. Birçok şifalı gıdadan daha yüksek oranda antioksidana, özellikle A ve C vitaminlerine sahip olan kuşburnu, baş dönmesi ve baş ağrılarının tedavisine yardımcı olmakla birlikte çok miktarda demir içeriyor. Kadınların periyodik döngülerindeki demir kaybını telafi etmek için de kullanılıyor.
Ekinezya çayı
Bağışıklık sisteminizi güçlendirip, enfeksiyonları savuşturmaya yardımcı oluyor. Antibakteriyel içeriği ile vücudu hastalıklardan koruyor. Grip ve soğuk algınlığına bağlı kas ağrılarını ve boğaz ağrısını yatıştırıyor. Kan şekeri düşüklüğünün önüne geçen ekinezya çayı aynı zamanda üst solunum yollarını destekliyor ve vücutta oksijen taşınımını kolaylaştırıyor.
Altın süt
Süt ve zerdeçaldan yapılan geleneksel bir içecek. Zerdeçal, kolesterolü ve kan şekerini düşürmeye, karaciğer fonksiyonunu desteklemeye, sindirimi iyileştirmeye ve kolondaki iltihaplanmaları engellemeye yardımcı oluyor. Zerdeçal içerdiği B6 vitaminiyle serotonin hormonu salgılanmasını sağlar ve kendinizi ruhen iyi hissetmenize yardımcı olur. İçerdiği kurkuminin vücutta çok daha fazla ve hızlı emilebilmesi için karabiber ile tüketilmesi gerekiyor. 1 bardak sıcak süte 1 çay kaşığı zerdeçal ve çay kaşığının ucuyla bir miktar karabiberi ekleyip karıştırın. Kısık ateşte 2 dakika kaynatın ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Tadını yumuşatmak için içerisine bal ve çubuk tarçın da ekleyebilirsiniz.