İhracat nedir, diye sorduğumuz da üretilen malların kendi ülkeniz dışında diğer ülkelere de satmanızdan oluşan ticarete verilen addır. İhracat çeşitli şekillerde yapıla bilir. İhracat türleri nelerdir? Nasıl yapılır? Bu konular hakkında detaylı bilgileri sizlere sunuyoruz.

İhracat Türleri Nelerdir?

Firmaların ürettikleri mallara göre bazen de firmaların yapılarına göre değişen ihracat türleri şöyle sıralanıyor;

  • Özellik arz etmeyen ihracat
  • Kayda bağlı ihracat
  • Kredili ihracat
  • Konsinye ihracat
  • İthal edilmiş malların ihracatı
  • Serbest bölgelere yapılacak ihracat
  • Bağlı muamele yoluyla yapılan ihracat
  • Ticari kiralama yoluyla yapılan ihracat
  • Transit ticaret
  • Bedelsiz ihracat

İhracat geniş bir kapsamda incelendiğin de bu konu başlıkları karşınıza çıkar. Kanunlarla ve uluslararası antlaşmalarla bağlanan ve firmaların birbiriyle güvenli alışverişlerini sağlayan ihracat türlerini inceleyelim.

İhracat Türleri Nelerdir?

İhracat Türleri Nelerdir?

1- Özellik Arz Etmeyen İhracat

İhracat yapmayı planlayan firmalar öncelikle gümrük beyannamesi başvurarak ihracat birliklerine onaylatıp daha sonra gümrük idaresin başvurarak ihracatın onaylanması ile başlarlar.

2- Kayda Bağlı İhracat

Kayda bağlı ihracat listesine bağlı ihracat yapmak isteyen firmalar gümrük beyannamesi ile ihracat birliklerine başvururlar. İhracat birlikleri gümrük beyannamesinden kayıt meşruhatı düşerler ve ihracatçıya verirler. İhracatçı bu beyanname ile gümrük idaresine 90 gün içinde müracaat etmelidir.

MİDYO  Kalıcı dövme yaptırmak günah mı?

Video: İhracat Nasıl Yapılır?

3- Kredili İhracat

Kredili ihracat talebinde bulunan firma bir satış sözleşmesi hazırlar. Satış sözleşmesinde mal cinsi, ödeme planı ve süresi olacak şekilde aslı ve Türkçe çevirisi ile ihracat birliklerine başvurulur. İhracat yapılması istenilen ülkelerin kanunları ve ticari politikaları müsteşarlar tarafından görüşülür ve satış sözleşmeleri esas alınarak ihracat birliklerine sonuçlandırılır.

Tüketim mallarında 2 yıl, yatırım mallarında ise 5 yıl olan kredili ihracat süresi bulunur. Bu süreçleri aşan kredili ihracatlar müsteşarlık tarafından neticelendirilir. Sonuçlanan kredili ihracatlar son olarak ihracat birlikleri tarafından kredili ihracat meşruhatı düşülerek onaylanır.

4- Konsinye İhracat

Konsinye, bir satıcının başak bir satıcı, dağıtıcı veya komisyoncu ile anlaşarak mallarını verdiği ve daha sonra malların satılıp, malların ederini aldığı duruma denir. Konsinye ihracat güvene dayalı bir durumdur. İhracat birliklerine talepte bulunarak yapılır.

Daha sonra müsteşarlıkla görüşülerek kanun ve ticari politikalar kapsamında konsinye ihracat yapılacak mallar incelenir. Bunun dışında kalan mallar ise ihracat birlikleri tarafından incelenerek sonuçlandırılır. Konsinye ihracat onaylandıktan sonra ihracat birlikleri tarafından gümrük beyannamesi üzerine konsinye ihracat meşruhatı düşülür ve onaylanır.

Onaylanan gümrük beyannameleri 90 gün içinde gümrük idarelerine bildirilmelidir. Konsinye olarak satılan malların 30 gün içinde de satış faturası ya da örneği ve gerekli belgeleri izin verilen ihracat birliklerine ve aracı bankalara gönderilir. Belirlenen süre içinde satılamayan malların kambiyo mevzuatına göre yurda getirilmesi ile gümrük mevzuatına göre olmalıdır.

MİDYO  Emekli aylıkları neye göre belirleniyor? Emeklilik statüsüne göre maaş artması ya da azalması olur mu?

5- İthal Edilmiş Malların İhracatı

Özellik arz etmeyen ihracat kapsamındadır. Vergisi ödenmiş yeni ya da kullanılmış malları kapsar. Desteklenen ihracatın mevzuatı yatırım ve gümrük mevzuatını da kapsar.

6- Serbest Bölgelere Yapılan İhracat

İhracat Mevzuatı hükümlerine bağlıdır.

7- Bağlı Muamele Yoluyla Yapılan İhracat

Bağlı muamele bir takas yoludur. İhracatı yapılan malın bir kısmına ya da tamamına karşılıklı şekilde mal alımı ile yapılan ticarettir. Bağlı muamele ve takas talebinde bulunan yabancı firma ve firmaların yaptıkları takas anlaşması ve bağlı muamele ile bulundukları bölgelerde ihracat birliklerine bağlı muamele ve takas başvuru formunun altı nüshasını da ekleyerek müracaat yazısı ile birliklerine başvurmalıdırlar.

Anlaşma da ithal ve ihraç edilecek malların;

  • Cinsi, standardı ve kalitesi
  • Teslim şekli, teslim yeri
  • Birim ithal ve ihraç fiyatları, değer tutarları
  • Anlaşmanın geçerlilik süresi bulunmalıdır.

Bağlı muamele ve takas izinleri 6 aya kadar sürer. Bunun dışında başvurulan merciiler tarafından bazı durumlarda 2 yıla kadar uzatılabilir.

8- Ticari Kiralama Yoluyla Yapılan İhracat

Ticari kiralama yoluyla ihracat yapacak firma kiracı firma ve kuruluş ile yaptığı sözleşmeyi Türkçe çevirisi ile birlikte bir de başvuru formu ile bulunduğu bölgedeki ihracat birliğine başvuru yapar. Sözleşmedeki hükümleri ve mal ile ilgili belirtilen detayları ihracat birlikleri inceleyerek izin verir. Süre ise sözleşmede belirtilen süre ile aynıdır. Süre genellikle ihracın başladığı tarihten 3 yıl sonrasını aşmayan süreçleri kapsar. Verilen izinler doğrultusunda ilgili çıkış gümrüğüne, kambiyo müdürlüğüne ve talep sahibi firmaya bildirilir. Kira bedelinin döviz olarak yurda getirilmesi zorunludur.

MİDYO  Dünyanın en ilginç 8 geleneği! Bu gelenek ve görenekler aklınızı yitirmenize neden olabilir

9- Transit Ticaret

Transit ticaret formu düzenlenir. İlgili bankalara başvuru yapılır. İhracatı yapılan malların vergi, fon, resim ve harç kesilmez. İthalat ve ihracat yapılması yasaklanmış ülkelerle yapılamaz.

İhracat Türleri Nelerdir?

İhracat Türleri Nelerdir?

10- Bedelsiz İhracat

Kambiyo mevzuatı kapsamındadır. Yurda geri gelmesi olmayan yurt dışına kesin çıkış yapan mallardır. Bedelsiz ihracat izinlerinin süresi 1 yıldır. Bedelsiz ihracat malları, İhracat desteklerinden yararlanamaz. Bedelsiz İhracat belirli kişi ve kurumların yurt dışı bağlantılarında kullandıkları bir ihracat sistemidir.

İhracat türleri nelerdir? ” sorusunun cevabını detaylı bir şekilde cevapladık. Detaylı bilgi ve başvurular için sitemizden iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler
Bodrum Haremtan Koyu’ndaki rezalette önemli gelişme

Bodrum Haremtan Koyu'nu mesken tutmuş, anadan doğma olarak yüzen ve güpegündüz açık alanda ilişkiye giren erkek grubu gözaltına alınmıştı. Sonrasında OKU

Türkiye’nin gündemine oturan iğrenç olayların yaşandığı Haremtan Koyu nerede?

Bodrum Haremtan Koyu’ndaki iğrenç görüntüler izleyenleri şok etti. Bodrum'un en güzel koylarından biri olan Haremtan Koyu’nda bir grup erkeğin bu OKU

Tarçının faydaları nelerdir?

Tarçın birçok yemek ve tatlılarda kullanılan bir besin ürünüdür. Hem tatlı hem de acımsı bir tadı var ama yemek ve OKU

Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

Günümüzde doğal yaşam ve sağlıklı beslenme oldukça popüler bir hâle gelmeye başlıyor. Aslında kadim geleneksel tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir OKU