Başlıklar
Maalesef mevcut yasalarımız geçmiş yıllarda çalışılmayan dönemler için geriye dönük prim ödeme imkanı tanımıyor. Fakat bazı istisnalar ile toplu ödeme yatırarak bu günleri satın almak mümkün olabiliyor. Toplu prim yatırarak anında nasıl emekli olunabilir? 4A, 4B, ve 4C sigorta kollarına bağlı çalışanlara şartlar sağlandığında erken emeklilik mümkün oluyor. Peki isteğe bağlı sigorta ile emekli olma şartları nelerdir?
İsteğe bağlı sigorta ile emekli olma şartları
08.09.1999 tarihi öncesinde sigorta girişi olanlar, 3600 gün ve 10 yıllık sigorta süresinin tamamlanması ile istediklerinde emekli olabiliyor. Bununla birlikte SSK ödemelerini isteğe bağlı olarak gerçekleştirenler için özellikle de ev hanımlarına veya bağımsız olarak çalışanlara emekli olmayı sağlayacak bir sistem hazırlandı. Yeni hazırlanan yasa geçtiğinde ise 1800 prim günü olanlar yıl ve yaş şartlarını tamamlamış oldukları takdirde prim gün eksik olması halinde borçlanma yoluyla emekli olabilecekler.
Hali hazırda sigortalıların borçlanma yapabilecekleri süreler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. Maddesi ile düzenlenmiştir. Yaş ve yıl şartlarını yerine getirenlere gereken prim günü için toplu ödeme imkanı ile emeklilik sağlıyor.
- Kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri toplu ödeme ile satın alabiliyor.
- Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri toplu olarak ödemek mümkün.
- Emekli sandığına tabi çalışanların, personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri borçlanılabiliyor.
- Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.
- Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor. Normal staj ve çıraklık süreleri ise borçlanamıyor.
- Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabında kullanılıyor.
- Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün.
- Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri borçlanılıyor.
- Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanma imkanları bulunuyor.
- 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri borçlanmaları mümkün.
Böylece part-time çalışanlar, 30 günden az çalışması olanlar, ücretli öğretmenler bu süreleri borçlanarak 30 güne tamamlayabiliyor. - Sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurt dışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı, sigortalının kendilerinin veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları halinde borçlanma hakları bulunmaktadır.
- Yurtdışında çalışanlar bu süreleri, yurtdışında bulunan kadınlar ise 18 yaşından sonra geçirdikleri süreleri borçlanarak emeklilik hesabında kullanabiliyor.
Video: SGK’ya Toplu Prim Ödeyerek Emeklilik Mümkün mü?
Emeklilik İçin En İyi Yatırım Tüyoları Neler?
Yıllar göz açıp kapancıya kadar geçiyor. Emeklilik günlerinizi sağlıklı, mutlu, keyifli geçirmek için yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi…
Güneye yerleşmek, bahçeli bir evde kendi sebzelerini yetiştirmek, dünyayı gezmek, kitap yazmak… Herkesin emeklilik dönemi için hayalleri farklı. Ancak emeklilik hayalleri kuran herkes için ortak bir nokta var ki, bu hayallere ulaşmak için yatırımlarınızı bugünden itibaren yapmaya başlamanız gerektiği… Üstelik hangi yaşta olursanız olun, emeklilik yatırımı yapmak için asla geç değil. Peki, emeklilik için yatırım yaparken nelere dikkat etmek gerekir?
Erken kalkan yol alır
İşe girdiğiniz ilk gün emeklilik haklarınızı düşünmeye başlamışsınızdır. Öyle değilse de, emeklilik yatırımlarını işe başladığınız ilk günden itibaren zorunlu gider kalemleriniz arasına koymalısınız. Sonuçta, gelecek için ne kadar erken yatırım yapmaya başlarsanız, emeklilik günü geldiğinde birikiminiz de o kadar büyük olacak. Üstelik kamu desteği, birleşik faizler vb. hesaba katıldığında erkenden yatırım yapanların birikimlerinin katlayarak değerlendiğini göreceksiniz.
İzleyin: Emeklilik İçin Yatırım Tüyoları
Biriktirmek yetmez
Ülkemizde SGK primlerinizi ödüyorsanız emeklilik hakkı kazanıyorsunuz. Hatta isteğe bağlı emeklilik imkanı ile hiç prim ödemesi olmayan ev kadınlarına da emeklilik hakkı sunuluyor. Ancak hayallerinizdeki gibi, refah içinde geçirilecek bir emeklilik için primlerinizi yatırmak yeterli değil. Birikim yapmak; bu birikimleri gerek bireysel emeklilik planı gerek yatırım portföyü üzerinden değerlendirmek; böylece elde edeceğiniz geliri maksimuma çıkarmak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Bir uzmanla çalışın
Özellikle ekonomi, fon, yatırım konularıyla ilgilenmeyenler için yatırımları yönetmek biraz zor olabilir. Neyse ki, neredeyse her banka müşterilerine bireysel emeklilik ya da farklı yatırım planları sunuyor. Farklı yatırım araçlarının geçmiş performansını görmek de mümkün olduğu için, uzmanların yardımıyla fonlarınızı yönetmek daha kolay olacaktır.
Önce plan yapın
Sonuçta birikim yapmanın matematiği ortada. Kazandığınızdan, harcadığınızı çıkardığınızda geriye birikim yapacağınız ve nihayetinde yatırıma dönüştüreceğiniz miktar kalır. Fakat bu basit denklemi karmaşık hale getiren, harcama kalemlerinize karar verme sürecinizdir. Hayatınızın tadını kaçırmadan doğru tasarruf alışkanlıkları edinmek, başarının anahtarı. Harcama kalemlerinizi zorunlu ödemeler, yaşam tarzı harcamaları ve lüks olarak ayrıştırın, ne kadar birikim yapacağınıza bu liste üzerinden karar verin. Kiranız zorunlu bir ödemeyken, yaz tatili sizin ihtiyacınızsa lüks yerine ihtiyaç listesinde yer alabilir. Böylece planlarınızı daha baştan kişisel ihtiyaçlarınıza göre belirlemiş olacaksınız. Bundan sonra size düşen, verdiğiniz kararlara da harfiyen uymak.
Hayal kurun
Yatırım planınıza sadık kalmak zaman zaman sizi zorlayabilir. Birikimleriniz orada dururken, sizi günaha davet edebilir. Bir yatırım uzmanı bir çılgınlık yapmaya karar verdiğinizde bugünkü siz ile gelecekteki sizi bir masaya oturtmanızı öneriyor. Gelecekte siz için hayal kurun. Sonuçta keyfini çıkaramayacaksanız yatırım yapmanın ne anlamı var, değil mi? Sonrasında gelecekteki sizi ve hayallerini bir kefeye, bugünkü sizi ve yapmak istediği harcamayı diğer kefeye koyun. Değer mi karar verin…
Haklarınızı anlayın, takipte olun
Artık e-devlet üzerinden emeklilikle ilgili pek çok konuda bilgi alabilir, ne zaman emekli olacağınızı, daha ne kadar prim ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ancak doğum borçlanması, yıpranma hakkı gibi değişkenler süre ve primleri değiştirebiliyor. Bu nedenle bir SGK uzmanı ile görüşerek ya da ALO170 üzerinden operatörlerle konuşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Yine bireysel emeklilik sisteminde ya da otomatik katılım sisteminde devlet desteğini nasıl alacağınızı bilmek için bir uzmanla görüşebilirsiniz. Ayrıca her ay bordronuzu takip etmeyi ve SGK’ya ödemelerin tam yapıldığını kontrol etmeyi de unutmayın.