Başlıklar
Her yaşta bireyin tüketmesi gereken besinler gibi çocukların yiyebileceği sağlıklı yiyecekler de onların zihinsel ve bedensel gelişimi açısından oldukça yararlıdır. Özellikle okul öncesi dönem, çocuklar için çok önemlidir. Onların ilgilendikleri alanlar ve oynadıkları oyunlar gibi yedikleri besinler de kişilik oluşumlarında etkilidir. Alışkanlıkların ve davranışların da oluştuğu bu dönemde, besinlere karşı gösterdikleri tutum da şekillenmektedir. Bu sebeple 2-6 yaş arası çocukların, düzenli ve yararlı beslenme alışkanlıklarını kazanmaları onların sağlıkları açısından büyük önem taşımaktadır.
Çocuklarda Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek kişinin hem zihinsel, hem sosyal hem de fiziksel açıdan gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Kişiye sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı kazandırabilmek için çocukluk döneminden itibaren bu alanda onunla yakından ilgilenilmeli, ilk yaşlarından itibaren ebeveynleri tarafından beslenme eğitimini almalıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenen çocuklar daha mutlu, daha zeki, daha çalışkan ve daha üretken olmaktadırlar. Bu sebeple her bireyin küçük yaşlardan itibaren düzenli beslenme alışkanlığı kazanması gerekir.
İzleyin: 0 6 Yaş Arası Çocukların Yemesi Gereken 10 Besin | Diyetisyen Güneş Aksüs
Düzenli beslenmede püf nokta, çocuğunuza fazla besin yedirmek değil, onu sağlıklı, doğru besinlerle dengeli beslemektir.
Bir çocuğun beslenme öğününde yer alması gereken 4 temel besin grubu bulunmaktadır:
- Süt ve üt ürünleri
- Et ve et ürünleri
- Meyve ve sebzeler
- Tahıllar
Bütün bu besin grupları çocuklara dengeli ve düzenli bir şekilde verilmelidir. Bu sayede çocuk sağlıklı beslenir ve büyümesi olumlu yönde etkilenir. Çocuğunuza doğru beslenme alışkanlığı kazandırırken, ona besin değeri az olan makarna ve kızartma gibi yiyecekleri her gün vermekten uzak durmalısınız. Aksi halde her gün sağlıksız besinlerle beslenmek, çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Video: Okul Çağı Çocuklarda Beslenme | Çocuğum Ne Yesin | Diyetisyen Güneş Aksüs
Bir diğer yandan öğün atlamamak da doğru beslenme için önemlidir. Çocuğunuzun beslenmesinde ana öğünleri atlamamanız bunların yanında da kuru yemiş ve meyve gibi sağlıklı ara öğünlerle gerekli besin değerlerini almasını sağlamalısınız. Bir çocuğun günde 2.5-3 saat aralıklarla 6 öğün yemek yemesi gerekmektedir. Bunlar 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde gün içerisinde ayarlanmalıdır.
Çocuklar Hangi Sağlıklı Yiyecekleri Tüketebilir?
Çocukları beslemek kolay gibi görünse de aslında çok dikkat edilmesi gereken zor bir iştir. Beslenme, ancak doğru yapıldığı taktirde çocuğa yararlı olur ve onun gelişimini olumlu etkiler. Sağlıksız ve içerisinde gerekli besinlerin yer almadığı gıdaların çocuklara hiçbir faydasının olmadığı unutulmamalıdır. Çocukluk döneminde yenilen her bir gıdanın kişi üzerinde etkisi büyüktür.
Çocukların Yiyebileceği Sağlıklı Yiyecekler
1) Meyveler
Meyveler yüksek A, C ve E vitamini kaynağıdır. Çocuk, yaşlı veya genç her bireyde bağışıklığı güçlendirdiğinden sağlık açısından oldukça yararlıdır. Çocukların oldukça hassas olan büyüme ve gelişme dönemlerinde tükettikleri meyveler, özellikle yaz aylarında onların sıvı ihtiyacını karşılar. Çocukları gıdaya alıştırabilmek için her yiyecekte olduğu gibi meyvelerde de yavaş miktarda başlanmalıdır. Çocukta veya bebekte alerjik reaksiyon gözlenmediği taktirde meyvelerin çeşitleri ve miktarları zamanla arttırılabilir.
2) Yumurta
Yüksek protein kaynağı olan yumurta anne sütünden sonra en kaliteli besin kaynağıdır. Yumurta çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir ve zihinsel gelişimini olumlu yönde etkiler. Bu sebeple yumurta bebeklik ve çocukluk dönemlerinde tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda yumurta içerisinde bulunan kolin sayesinde çocuklarda oluşabilecek herhangi bir kronik hastalık gelişme riski de azalır. 7. ayını dolduran her bebeğin öğünlerine eklenebildiği gibi çocuklara da her gün 1 adet yumurta yedirilmelidir.
3) Ceviz
Beyin gelişiminde oldukça etkili olan besin, kanın pıhtılaşmasında ve kronik kalp hastalığı riskinin azaltılmasında da oldukça etkilidir. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların her gün en fazla 5 adet ceviz tüketmesi gerekmektedir.
4) Balık
Balık çocuklar tarafından pek yenmese de içerisinde bulunan omega 3 yağ asitleri, onların zihinsel gelişimi açısından önemlidir.
5) Peynir
A,D,B2 VE B12 vitaminleri olmak üzere, aynı zamanda güçlü bir protein kaynağı da olan peynir, çocukların büyüme ve gelişmesinde oldukça önemlidir. Her çocuğun günde ortalama 2 porsiyon peynir tüketmesi gerekmektedir.
Bunlar ve bunlar dışında yer alan süt ürünler, brokoli, fındık ve koyu yeşil sebzeler çocuğun gelişim açısından önem taşımaktadır. Çocukların yiyebileceği sağlıklı yiyecekler, onların öğünlerine sağlıklı bir şekilde eklenmelidir. Sağlıksız, besin içeriği zayıf olan yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Sağlıksız Beslenmenin Zararları Nelerdir?
Sağlıksız ve dengesiz beslenmek, her yaş grubu için zararlı olsa da bu durum, çocuklar için saha kötüdür. Özellikle okul çağındaki bir çocuk, sağlıklı beslendiğinde dikkat eksikliği yaşayacağından ve zihinsel gelişimi olumsuz etkileneceğinden öğrenmede zorluk çeker. Bu durum onun okuldaki başarısını etkileyecek ve çocuk, öz güven kaybı yaşayacağından psikolojik açıdan da zarara uğrayacaktır. Gelişim geriliğinin yanında, sağlıksız ve dengesiz beslenen çocuklarda obezite, demir eksikliği, diş çürüklüğü ve raşitizm gibi hastalıklar da ortaya çıkacaktır.
Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocukların hem büyümesi hem de gelişebilmesi öğrenim hayatları için çok önemlidir. Çocukların yiyebileceği sağlıklı yiyecekler yanında onların bu yiyecekleri yemesi için alışkanlık kazanmaları da gerekmektedir. Bunu yapabilmek için şunlara dikkat edilmelidir:
- Çocuklarınızın yemesini istemediğiniz gıdaları onlara yasaklamayın. Herhangi bir şey yasaklandığında daha çok dikkat çekici hale gelir. Bunu yapmaktansa çocuğunuza o gıdanın zararlı olduğunu söyleyin ve tercihi ona bırakın.
- Söylediklerinizle yaptıklarınız arasında çelişki olmamalıdır. Siz çocuğunuza yemekten önce çikolata yememesini söyledikten sonra bu davranışı kendiniz yapıyorsanız, uyarınızın onda herhangi bir etkisi olmayacaktır.
- Beslenmenin en önemli öğünü olan kahvaltı atlanmamalı ve aile ile birlikte yapılmalıdır. Bu sayede çocuk, ailesiyle birlikte keyifli bir kahvaltı yapacak ve bu öğün onun vazgeçilmezi olacaktır.
- Okul çağında bir çocuk için beslenme çantası ihmal edilmemelidir. Bu çanta içerisinde yararlı besinler yer almalıdır. Aksi halde çocuk, okul kantinindeki zararlı ve besin değeri düşük yiyeceklere yönelecek ve bu durum onun beslenme alışkanlığı kazanmasını önleyecektir.
Sağlık her şeyden daha önemlidir. Bu sebeple sağlığımızı ömür boyu koruyabilmek için küçük yaşlardan itibaren yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmeliyiz. Çocuklarda yararlı yiyeceklerle beslenme ve sağlıklı büyüme gelişimi arasındaki bağ hiç bir zaman unutulmamalıdır.