Süper gıdalar, genellikle vitaminler, mineraller, antioksidanlar, hastalıklar ve kanserle savaşan bileşikler açısından yoğun olduklarından gıda endüstrisinin ‘rock yıldızları’ olarak kendilerine yer buluyor. Bu sene yemeklerinizi, içeceklerinizi sağlıklı minerallerle doldurabileceğiniz süper gıda yiyecek listeniz hazırlandı bile… İşte size 2021’in 10 süper gıdası…

  1. Yaban Mersini

Lif, K vitamini ve C vitamini bakımından zengin, aynı zamanda düşük kalorili ve antioksidanlarla yüklü olan yaban mersini, beyin işlevine yardımcı olup ve hafızayı geliştiriyor. Yaban mersini, milkhake, smoothie, mısır gevreği ve hatta pişmiş olarak kekler ve pastalarda da kullanılabilmesiyle listedeli en popüler yiyeceklerden biri. Bir araştırmaya göre, yaban mersininin, meyvelerdeki en yüksek antioksidan seviyelerinden birine sahip olduğu söyleniyor.

  1. Ceviz

Ceviz atıştırmak için harika bir besin. Ara öğünlerinizde veya canınız bir şeyler yemek istediğinde hızla ulaşabileceğiniz harika bir antioksidan ve omega-3 kaynağı. Bağırsak sağlığını destekliyor, diyabet riskini azaltabiliyor ve iştah azaltıcı özellikleri sayesinde kilo vermeye yardımcı oluyor.

  1. Zerdeçal

Sindirim sisteminizden tutun vücudunuzun hormon dengesine kadar birçok faydası olan zerdeçal, günlük olarak alınması gereken güzel bir tamamlayıcı. Bir bardak sıcak süte bir çay kaşığı zerçal karıştırıp içebilirsiniz. İçerisinde bulunan kurkuminin vücutta daha çok ve hızlı emilmesi için bir tutam karabiber ile karıştırmanız etkisini arttırıyor.

  1. Ispanak

Ispanak birçok antioksidan içeriyor ve göz sağlığına yardımcı oluyor. Vitamin ve minerallerle dolu olan bu sebze çoğunlukla pişirilerek tüketiliyor. Oldukça fazla kalsiyum içeren ıspanağın besin değerini kaybetmemesi ve A vitamini emilimini kolaylaştırması için çiğ veya az pişirilerek tüketilmesi öneriliyor.

  1. Pancar
MİDYO  Yılbaşı sofraları için kokteyl tarifleri

Sofra kültürümüzde genelde turşu olarak tükettiğimiz pancar artık sağlıklı smoothilerde ve tatlılarda da kullanılıyor. Vitaminler, mineraller, inorganik nitratlarla dolu ve yağ ve kalorisi düşük olan bu besin içerdiği nitrik oksit ile kan damarlarını genişleterek kan basıncınızın düşmesini sağlıyor. İltihaplanma ile savaşıyor, sindirim sağlığını iyileştiriyor ve kilo vermenize yardımcı olacak özellikler içeriyor.

  1. Sızma Zeytinyağı

Tekli doymamış yağ asitleri (MUFA’lar) ve polifenolik bileşiklerle dolu olan iyi bir antioksidan. Anti bakteriyel özelliklere sahip olan zeytinyağı, kalp hastalığı ve felç riskini azaltıyor. Her türlü yemekte ve salatada kullanılabilmesiyle mutfağın vazgeçilmezi oluyor. Zeytinyağını kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yağı yakmadan pişirmekten geçiyor.

  1. Avokado

Yeni tanıştığımız bir besin olan avokado, 20 farklı vitamin, mineral ve muzdan daha fazla potasyum içeriyor. Avokado, tekli doymamış yağ asitleri ve antioksidanları bileşenleri ile de biliniyor. Günlük beslenmenize sabah kahvaltısı veya ara öğün yoğurdunuza ekleyebileceğiniz muhafazası da kolay bir besin.

  1. Brokoli

Vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif ile dolu olan brokoli, bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, sağlıklı kemikler ve eklemler için oldukça faydalı.  Yapılan bir çalışma, brokoli gibi turpgil sebzelerin, bazı uzun süreli hastalıkların neden olduğu hücre hasarını azaltabilecek biyoaktif bileşikler içerdiğini gösteriyor. Ancak içinde bulunan değerli besinlerin kaybolmaması için, kaynar suda haşlamak yerine buharda ve kısa süreli pişirmek gerekiyor.

  1. Sarımsak
MİDYO  Arnavuttan tüm püf noktalarıyla Arnavut ciğeri! Lokum gibi Arnavut ciğeri nasıl yapılır?

Sarımsak tıbbi ve biyolojik etkileri açısından sağlığınız için fayda sağlayan, antiviral ve antibakteriyel bir sebze. Vücut direncinizi güçlendirerek hastalıklarla mücadele etmenize yardımcı oluyor. Yüksek tansiyonu dengeliyor ve kolesterolü düşürüyor. Yapılan bir çalışmada, 6 hafta boyunca sarımsak yağı tüketen kalp hastası katılımcıların, maksimum kalp atış hızında% 12’lik bir azalma ve egzersiz için daha uygun bir seviyeye geldikleri gözlendi.

  1. Yulaf

Yulaf, beta-glukan adında güçlü bir lif kaynağına sahip. Kan şekerini dengeliyor ve uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermeye de yardımcı oluyor. Güne süper sağlıklı bir şekilde başlamak için mısır gevreği yerine bir kase yulafa biraz tarçın veya bal ekleyebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler
Oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir?

İslam aleminde orucun yeri büyük bir yer kapladığından dolayı herkes tarafından oruç tutmanın bilimsel olarak faydaları nelerdir sorusu merak edilmektedir. OKU

Limonlu kek nasıl yapılır?

En pratik kek tariflerinden biri olan limonlu kek, fırını açar açmaz etrafı saran kokusu ile iştahları kabartıyor. Yumuşacık ve mis OKU

Hangi besinlerde C vitamini bulunur?

İnsan sağlığı için yegane gerekli ve son derece faydalı emilim ve enzimlerin başında gelen c vitamini olan yiyecekler bağışıklık sistemi OKU

Elma sirkesinin kanıtlanmış faydaları! Elma sirkesi nasıl yapılır?

Günümüzde doğal yaşam ve sağlıklı beslenme oldukça popüler bir hâle gelmeye başlıyor. Aslında kadim geleneksel tedavi yöntemlerinde oldukça önemli bir OKU

MİDYO  Parmaklara dikkat! 10 Dakikada tam kıvamında çiğ köfte